Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Роля на Катерина Медичи за формирането на френската кухня

Роля на Катерина Медичи за формирането на френската кухня

Какво сте чували за френската кухня? Че тя е най-изтънчената и изискана кухня в света? Кухня, в която, на първо място, е качеството, а не количеството. Кухня на добри обноски и маниери. Кухня, която е буквално пиршество за сетивата! Да, това наистина е така!

Също така вероятно знаете и с каква храна се славят френските готвачи - трюфели, месни специалитети от патешко и агнешко, огромно разнообразие от засукани ястия от морски деликатеси, както и невероятни сладкарски шедьоври. Отново няма да спорим с вас, така е!

Но надали знаете, че за да се превърне френската кухня в толкова добра и световно известна, трябва да се търсят не толкова нейните френски корени, а италианските. Защото това, което в момента е френската кухня, се дължи най-вече на ролята, която е изиграла за формирането ѝ Катерина Медичи, представителка на известния флорентински род Медичи.

За френските сирена, масло, вино и дори кроасани, французите трябва да благодарят именно на нея.

Да се върнем назад във времето и по-конкретно към далечния 16-ти век, когато през 1547 г. 14- годишната Катерина Медичи се омъжва за също толкова годишния Анри, син на френския крал Франсис Първи.

Катерина Медичи пристига във Франция обаче не само придружавана от придворните си дами и прислужници, но и от знатни италиански готвачи, винари, лозари, градинари, сладкари и т.н., които всъщност са преотстъпени от нейния баща като сватбен подарък за двойката.

Макар французите да не са много съгласни с този факт, тяхната кухня е особено силно повлияна от флорентинската, която по онова време била в истински възход. Благодарение на флорентинските градинари французите се запознали и започнали да отглеждат много непознати за тях плодове и зеленчуци.

Дошлите от Флоренция лозари и винари предали своя занаят на французите, а френските готвачи започнали да подражават на флорентинските си "колеги". Така бавно във френската кухня влизат много свежи плодове и зеленчуци.

Всъщност именно по времето на Катерина Медичи и Анри дворцовите празненства тенденциозно стават от пищни по-пищни, а поднасяните ястия - от изискани по-изискани.

И макар френска кухня да е имало и преди появата на Катерина Медичи във Франция, за формирането на изискана френска гастрономия може да се говори едва след силното влияние, което оказват флорентинските готвачи върху нея.

А за да усетите вкуса на модерна Франция, разгледайте нашите предложения за:

- френски салати;

- френски хляб;

- френски торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати