Борово мляко - как се прави и за какво помага

Борово мляко - как се прави и за какво помага

Зелените борови шишарки са голямо съкровище от ползи и куп лечебни свойства, които заедно ще помогнат при различни заболявания.

В народната медицина боровите шишарки се използват активно заради следните си свойства:

- отхрачващо,

- диуретично,

- противовъзпалително,

- антимикробно,

- имуностимулиращо,

- отчасти обезболяващо.

На първо място, боровите шишарки се ценят и използват заради отличното им действие върху дихателните пътища. Благодарение на етеричните масла и другите полезни съставки, които съдържат, те перфектно почистват дробовете и бронхите от натрупаните секрети, улесняват дишането и се борят с възпаленията.

Борови връхчета
Снимка: staticflickr.com

Те се използват изключително успешно срещу астма, рак на белия дроб, бронхит, пневмония, задух и продължителна кашлица, за изчистване на дробовете след боледуване или отказване на цигарите.

Има много варианти за прилагането им срещу дихателни заболявания в народната медицина. Едно малко познато, но много ефективно народно лекарство на основата на борови шишарки е лечебното борово мляко.

Полезното мляко, от своя страна, е спорен продукт относно ползите си за дихателната система. Но въпреки това, то присъства в опита на народните лечители, трупан с векове, в много отхрачващи народни лекарства от различни страни.

Неоспорим е фактът, че млякото съдържа много биологично активни вещества, необходими на човешкия организъм, и че извлича токсините от тялото.

Специално козето мляко е един от най-често срещаните начини за прочистване на белите дробове от токсини. Използването му допринася за възстановяването на увредените тъкани не само от тютюнопушене, но и по време на възпалителни процеси и дори туберкулоза.

Освен благоприятното си действие върху дихателните пътища боровото мляко ще подсили имунната система, ще успокои нервите и ще помогне на храносмилателния тракт да работи добре. То може да се пие и профилактично, за да се поддържа доброто здраве.

Продукти за борово мляко

Трябват ни млади зелени шишарки (пъпки) от борово дърво. Те се събират от май до август (в зависимост от регион, надморска височина, климат). Боровите пъпки трябва да са без дефекти, със среден размер около 4 см. Когато ги събирате, обърнете внимание на самото дърво - то трябва да е здраво.

Трябва ни и малко парче борова смола. Не наранявайте излишно дървета заради смолата. Когато отидете в борова гора, винаги можете да намерите малко парченце на някое дърво, ще ви е нужна колкото монета от 1 лев.

Трябва ни качествено прясно мляко, по възможност козе. Купувайте само от проверени производители на чисти продукти.

Как се приготвя боровото мляко?

Борово мляко

Нужни са 3 зелени шишарки, 500 мл мляко и малко парче борова смола с размерите на средна монета.

Стъпки за приготвяне на борово мляко

Изплакнете обилно пъпките и ги добавете към 500 мл врящо мляко. Веднага сложете и парчето борова смола.

Оставете да ври половин минута и след това изсипете в термос, където да запарите сместа за 3-4 часа. Ако нямате термос, сложете в съд с плътно прилепващ капак и увийте с дебел плат.

След това прецедете млякото през няколко слоя тензух. След цялостно измиване шишарките могат да се използват още няколко пъти. Смолата може да се добави и втори път, ако е необходимо, тъй като намалява обема си с всяко готвене.

Борово мляко трябва да се пие вечер преди лягане и сутрин на гладно - по една чаша. Курсът на лечение е 1-2 месеца.

Бъдете здрави!

А за малко млечни вкусотии, вижте:

- рецепти за млечна баница;

- млечен кекс.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати