Как да сварим здрави яйца, без да се пукне нито едно

Как да сварим здрави яйца, без да се пукне нито едно
Снимка: 1

Мнозина биха се съгласили, че варенето на яйца без напукване не е лесно. Излагането на студени яйца в топла или гореща вода може да причини пукнатини. Освен това черупките могат да се напукат, ако яйцата влязат в контакт помежду си и с дъното на съда. За да предотвратите напукване на черупките, боравете с яйцата много внимателно, приготвяйте ги на тих огън и внимателно наблюдавайте температурния режим или по-скоро температурната разлика между яйцата и водата.

Подготовка на яйцата за варене

Извадете яйцата от хладилника преди готвене, за да ги загреете до стайна температура. Ако съхранявате яйца в хладилник, важно е да ги извадите преди готвене, за да не са студени. Докато яйцето се затопля, въздухът във въздушната торбичка се разширява и започва да притиска черупката, опитвайки се да намери изход. Черупката съдържа пори, които осигуряват обмен на газ между ембриона и околната среда.

При рязък спад на температурата този предпазен клапан не се справя със задълженията си, налягането вътре в яйцето се повишава значително и черупката се напуква. Затова изчакайте яйцата да се затоплят до стайна температура.

Ако не можете да изчакате яйцата да достигнат стайна температура естествено, накиснете ги в гореща вода за няколко минути, преди да варите.

Използвайте яйца, които не са много пресни, ако е възможно. Две мембрани покриват вътрешността на черупката, те се наричат вътрешната и външната мембрана на черупката. Външната мембрана се залепва за яйчената черупка, а вътрешната мембрана се залепва за яйчния белтък. Те са тясно свързани помежду си и с течение на времето се прилепват плътно към твърдата обвивка.

Направете малка пункция с игла или бутало, за да излезе въздухът. Преди да потопите яйцето във водата, пробийте тъпия край на яйцето с игла или щипка, за да освободите въздуха. Ако направите дупка с иглата отстрани на тъпия край на яйцето, ще видите струя въздух, издухваща от дупката.

Благодарение на това при нагряване черупката няма да се напука.

Варени яйца

Подредете яйцата и ги поставете в купа или тенджера. Внимавайте с яйцата много внимателно, за да избегнете напукване. Не прекалявайте, не варете твърде много яйца наведнъж. Ако варите много яйца, обърнете внимание на факта, че всички те трябва да лежат на дъното на тигана на един слой.

Ако ще сварите голям брой яйца, бъдете готови някои от тях да се напукат под тежестта на други яйца.

Проверете свежестта на яйцата като ги поставите в купа с подсолена вода. Ако яйцето потъне на дъното, то е прясно. Ако едно яйце изплува на повърхността, вероятно вече не трябва да се яде.

Поставете сгънатия тензух на дъното на тенджерата. Това прави по-малко вероятно яйцата да се напукат.

Покрийте яйцата със студена вода. Внимателно напълнете тенджерата с вода на поне 3 см над нивото на яйцата. Налейте водата по такъв начин, че спреят да не удари яйцата. Ако не можете да налеете водата по този начин, подпрете яйцата с ръка, за да предотвратите подхлъзване или напукване.

Добавете към водата половин чаена лъжичка сол. Това прави черупката по-малко вероятно да се напука. Също така ще ви улесни да белите яйчената черупка. В солената вода протеинът се съсирва по-бързо. Следователно, за да се избегне изтичането на протеин, когато черупката се напука, водата трябва да се осоли.

Никога не слагайте яйца в тенджера с гореща вода. Черупката може да се напука, в резултат на което съдържанието на яйцето да се отцеди във водата (накрая ще получите поширано яйце). Поставянето на студени яйца в топла или гореща вода ги шокира с внезапния спад на температурата, което води до пукнатини. Освен това потапянето на яйца в студена вода е по-малко вероятно да бъде преварено.

Добавете оцет към водата. Използвайте по една чаена лъжичка оцет за всяко яйце. Изсипете оцет във водата, преди да включите печката, за да сварите яйцата. Оцетът насърчава по-бързото съсирване на протеина, който, преди да може да изтече, ще запуши отвора на пукнатината. Това е често срещан проблем, особено ако варите много студени яйца.

Можете също така да добавите оцет, ако видите пукнатина в черупката на яйцата. Може да забележите бяла течност, която се стича от напуканото яйце. Действайте възможно най-бързо. Ако добавите оцет към водата веднага щом забележите пукнатина, белтъкът няма да изтече навън.

Ако не добавите оцета навреме, не се притеснявайте. Ще можете да сварите яйцето, но бъдете готови то да не изглежда най-добре.

Не прекалявайте! Ако добавите твърде много оцет, вашите яйца ще имат вкус и мирис на оцет.

Варене на яйцата

Рохко сварени яйца

Оставете водата да ври умерено на умерен огън. Уверете се, че няма силно бълбукане на вода, тъй като това може да доведе до пукнатини поради внезапни промени в температурата. Покрийте тенджерата с капак. Водата ще заври малко по-бързо, ако капакът е върху тенджерата. Ако обаче искате да държите под око яйцата, можете да ги сварите, без да покривате тенджерата.

Изключете печката, когато водата заври. След като водата заври, изключете котлона и оставете яйцата в горещата вода. Не сваляйте капака от тенджерата. Температурата на водата и топлината от котлона ще създадат необходимата среда за по-нататъшно готвене. Оставете яйцата в тенджерата за още 3-15 минути, в зависимост от това каква консистенция искате да бъдат яйцата.

Ако харесвате рохки яйца, извадете ги от водата след 3 минути. Идеалното рохко сварено яйце трябва да има твърд белтък и течен жълтък. Бъдете много внимателни, когато изваждате яйцата от водата. Използвайте лъжица, за да извадите всяко яйце, за да избегнете напукване.

Ако харесвате добре сварени яйца, извадете ги от водата след 5-7 минути. Добре свареното яйце е това, при което жълтъкът е частично течен в самия център и по-твърд по краищата, а белтъкът е напълно твърд.

Ако харесвате твърдо сварени яйца, киснете ги в горещата вода за 9-12 минути. Жълтъкът трябва да е напълно твърд. Не е нужно да се притеснявате за напукване на яйцето. Ако искате жълтъкът да е ярко жълт и мек, оставете яйцата във водата за 9-10 минути. Ако искате жълтъкът да е твърд и бледожълт, оставете яйцата във водата за 11-12 минути.

Внимавайте за времето, за да избегнете преваряването на яйцата. След 12 минути жълтъкът ще стане сиво-зелен. Зеленикавият цвят на жълтъка не влияе на вкуса на яйцето и не означава, че е развалено. Мнозина обаче вярват, че изглежда по-малко апетитно. Помислете за закупуване на индикатор за кипене на яйца. Индикаторът се поставя в купата, където се варят яйцата и сигнализира за степента на тяхната готовност чрез промяна на цвета.

Разберете кога можете спокойно да ядете напукано яйце. Ако едно яйце се напука във вода по време на готвене, можете да го изядете безопасно; можете да сварите яйце, ако пукнатината не е твърде голяма. Ако яйцето е напукано преди готвене, не сварявайте яйцето. Бактериите проникват през защитната мембрана, след което съдържанието се заразява и опасно за здравето и живота.

Охлаждане, почистване и съхранение

Правилно варене на яйца

Пригответе купа с ледена вода. Докато яйцата са в гореща вода, напълнете голяма купа със студена вода. Разтворете 1/4 до 1/2 чаена лъжичка сол във вода, след което добавете лед, за да поддържа водата достатъчно студена. Когато яйцата са готови, внимателно ги прехвърлете в купата със студена вода, за да спрете да готвите.

След като яйцата престоят в горещата вода за необходимото време, внимателно излейте горещата вода от тенджерата. Внимателно прехвърлете яйцата в купа с ледена вода, за да спрете варенето. Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите яйцата едно по едно и избегнете напукване на черупката. Потопете яйцата внимателно в купа с ледена вода, за да намалите температурата. Оставете ги да се охладят за 2-5 минути.

Поставете яйцата в хладилника или сервирайте веднага. След като яйцата се охладят достатъчно (да се държат в ръка), ги поставете в хладилника за 20-30 минути за по-добро почистване (белене) по-късно. Ако не се притеснявате за появата на яйцата след отстраняване на черупката или ако обичате да ядете яйцата топли, не ги слагайте в хладилника. Обелете яйцето веднага щом се охлади.

Уверете се, че яйцата са сварени - поставете яйцето на масата и започнете да го въртите. Ако яйцето спре бързо и се колебае, докато се върти, то не е напълно приготвено. Ако яйцето се върти дълго и равномерно, това е направено.

Обелете яйцето, когато искате да го изядете. Счупете всяко яйце на чиста, равна повърхност, след това търкаляйте с ръка, за да напукате черупката. Започнете да белите яйцето от тъпия край, където е въздушното пространство. Това ще ви позволи бързо да обелите яйцето.

Измийте яйцата под студена вода, след като ги почистите. Това ще помогне за премахването на мръсни частици, които може да са на повърхността на белтъка.

Яйцата с напукани черупки обикновено се почистват по-лесно - поставете яйцата обратно в тенджерата с капак. Разклатете тенджерата, за да създадете пукнатини в черупката, преди да обелите яйцата. Може да се наложи да направите това няколко пъти, за да се напукат всички яйца.

Използвайте чаена лъжичка, за да обелите внимателно яйцето. Докоснете широкия край на черупката на яйцата, за да унищожите въздушния джоб. Поставете лъжица между черупката и самото яйце, преобърнете го и бързо ще обелите яйцето.

Съхранявайте яйцата в хладилника за не повече от пет дни. Яжте яйцата си веднага след като ги обелите. Съхранявайте остатъците от яйца в затворен съд с влажна хартиена кърпа. Сменяйте хартиената кърпа всеки ден, за да не изсъхнат яйцата. Яжте яйцата си в рамките на четири до пет дни.

Можете също да съхранявате яйца в студена вода. Сменяйте водата ежедневно, за да не изсъхнат яйцата.

Можете да съхранявате твърдо сварени яйца за няколко дни, преди да ги обелите. Имайте предвид обаче, че с времето яйцата ще станат сухи и твърди. Затова е по-добре да съхранявате белените яйца в хладилника във вода, отколкото да ги оставяте в черупките им.

Съвети

Големите яйца се готвят по-дълго, отколкото малките. Добавете още три минути към общото ви време за готвене, в зависимост от размера на яйцето. Например голямо яйце трябва да се вари около 15 минути, ако искате да приготвите твърдо сварени яйца.

Ако използвате бели яйца, добавете малко лукови кори (сухи люспи от кафяв лук) към водата, докато кипнете. Корите от лук ще оцветят водата и черупките на яйцата и лесно можете да направите разлика между варени и сурови яйца. Това може да бъде особено полезно, ако съхранявате варени яйца заедно със сурови.

След като вече се научихте как да варите здрави яйца, разгледайте някои от нашите предложения, които да ви вдъхновят да влезете в кухнята и да спретнете една вкусна салата с варени яйца, пица с варени яйца, предястие с варени яйца или друго по избор.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати