gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Отрови, които да спрете да слагате на масата си

Отрови, които да спрете да слагате на масата си

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979557
Отрови, които да спрете да слагате на масата си
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
Виж ››

Вече знаете, че всякаква храна, която попада в категорията на джънк фуд, трябва да бъде избягвана. Доказано е, че тя не само че не засища качествено апетита ни, но води до надебеляване, влияе на мозъчната ни дейност и дори увеличава риска от депресия.

Също така знаете, че към групата на джънк фуд спадат пуканките, снаксовете, чипсовете и др., но надали сте чували, че има и продукти, които са истинска отрова за организма и категорично трябва да спрете да ги предлагате на масата си.

Ето 5 от най-вредните храни според последните проучвания.

Храни, съдържащи палмово масло

Палмовото масло е истински дар за производителите на различни продукти, защото е много евтина суровина. От 90-те години на миналия век то придобива все по-голяма популярност, като според някои данни близо 50 % от пакетираните хранителни продукти, продавани по магазините, съдържат в себе си палмово масло.

Палмовото масло обаче е много вредно за здравето, защото доказано повишава риска от онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Това в никакъв случай не пречи на търговците да го продават, а по-ниската цена на продуктите, които те предлагат, са по-привлекателни и за повечето купувачи.

Добре е да знаете, че палмово масло се използва масово в сладкарската промишленост, както и при направата на млечни продукти като кашкавал, сирене, извара и т.н. Не избирайте подобни продукти спрямо ниската им цена, а мислете за здравето си!

Снаксове и чипсове

Отровни храни

Категорично попадат към т. нар. джънк фуд, която никога не трябва да слагате на масата си. Тези продукти са микс от всякакви канцерогенни вещества и вредни за здравето трансмастни киселини и наситени мастни киселини, както и обилно количество сол. Консумацията им води до запушване на кръвоносните съдове, което, от своя страна - и до сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Малотрайни колбаси

В случай че не знаете, малотрайните колбаси се приготвят от прат или МОМ (машинно обезкостено месо). След като същинското месо се отдели от животното, всичко останало заедно с част от кокалите, а понякога и кожата на животното, се смила в машина до получаването на неприятна на вид и напълно отвратителна на вкус каша. Към нея се добавя много сол и всякакви изкуствени аромати с цел подобряване на вкуса.

За да бъде продуктът по-тежък и съответно по-скъп за крайния потребител, той се пълни с вода, към която пък се добавя нишесте, за да има плътна структура. И това не е всичко. Почти винаги към малотрайните месни продукти се добавя и захар, като един кренвирш може спокойно да съдържа около 15 % захар, което се равнява приблизително на захарта, която приемате, като си похапнете половин вафла. Категорично спрете да предлагате подобни продукти на масата си!

Пакетирани готови салати

Отрови, които да спрете да слагате на масата си

Да, много лесно е да не се занимавате да приготвяте сами салатите си, а да си закупите готова Снежанка или пък Руска салата. Тъй като вече говорихме за млечните продукти и палмовото масло, ще добавим и факта, че в една готова салата Снежанка, вероятно единственото "истинско" нещо са краставиците.

Биосалати

Потребителите, които се плашат от нитрати и пестициди, се насочват масово към закупуването на биосалати. Проучванията обаче сочат, че този вид салати често са обект на всякакви бактерии заради използването на естествена тор за отглеждането им, както и поливането им със замърсени води. Всъщност измиването на биосалатите и като цяло накисването на салатите трябва да е много по-старателно от това на обикновените салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати