Ръководство съхранение на храни: Колко дълго, за да са свежи и безопасни

Ръководство съхранение на храни: Колко дълго, за да са свежи и безопасни

Въпреки че повечето хора използват носа си като тест с подушване, за да определят дали храната им все още е добра, този метод може да бъде подвеждащ и опасен.

Много организми, които причиняват стомашни заболявания, не създават никаква миризма или визуални доказателства за тяхното присъствие.

Използвайте тези кратки указания, за да определите колко дълго трябва да се съхранява храната за максимална свежест и безопасност.

Неизядена сготвена храна

Остатъците може да са най-податливи на патогени, тъй като те често прекарват удължено време в зоната на температурната опасност, докато се охлаждат. Въпреки че бактериите обикновено се убиват по време на процеса на готвене, те бързо се появяват отново от околната среда след готвене. Остатъците трябва да се поставят в хладилника възможно най-скоро след готвене. След охлаждане остатъците трябва да се съхраняват само 3 до 4 дни. Ако бъдат незабавно замразени, остатъците могат да се съхраняват в продължение на 3 до 4 месеца.

Срок на годност на пресни сурови меса

Ръководство съхранение на храни: Колко дълго, за да са свежи и безопасни

Прясното и необработено месо обикновено съдържа достатъчно количество бактерии и трябва да се съхранява само за кратко в хладилника преди готвене. Прясно птиче и смляно месо трябва да се съхраняват в хладилника само за 1 до 2 дни. Твърди разфасовки говеждо, свинско или агнешко месо могат да се държат в хладилник 3 до 5 дни преди готвене.

Срок на годност на яйцата

Ръководство съхранение на храни: Колко дълго, за да са свежи и безопасни

Яйцата трябва винаги да се съхраняват в хладилник. Съхраняването на яйца в основното отделение на хладилника вместо в отделенията за съхранение от вътрешната страна на вратата, ще помогне да се гарантира, че те остават с подходящата температура за съхранение. Когато се съхраняват правилно, яйцата могат да се издържат от 3 до 5 седмици. Ако вашите яйца придобият нежелана или сярна миризма, изхвърлете ги веднага.

Срок на годност на консервирани храни

Що се отнася до времето на съхранение, консервираните храни могат да бъдат разделени на две категории: високо киселинни и нискокиселинни. Консервираните храни с високо съдържание на киселини като доматени продукти и ананас, имат по-кратък срок на годност от около година и половина. Консервираните храни с ниско съдържание на киселини като повечето зеленчуци и меса имат по-дълъг срок на годност от около 5 години. Ако по някое време откриете консерва, която е вдлъбната, повредена или издута, незабавно я изхвърлете. Повредените кутии могат да имат микроскопични пукнатини, които могат да позволят навлизането на бактерии.

Срок на годност на замразени храни

Съхранение на храни

Опакованите замразени храни, които са останали неотворени, трябва да останат годни до 3 месеца. Въпреки че замразяването не убива бактериите, то забавя значително растежа им. Срокът на годност на замразените храни обикновено е ориентир за най-добро качество, а не разваляне. Продължителното замразяване може да изсуши храната, да причини кристали лед и други често срещани характеристики на замразяването. Отворените опаковки могат да изложат храната на бактерии, въздух и неприятни миризми. След отваряне замразените храни трябва да се съхраняват във фризера само 1 до 2 месеца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати