Храни с цистеин

Храни с цистеин

Убедени сме, че няма как да знаете какво се крие зад всички думи с химични обозначения. Поради тази причина, преди да ви запознаем кои храни са богати на цистеин, ще започнем от това какво се крие зад това понятие.

Цистеинът е безценна за човешкото тяло аминокиселина, която намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Грижи се за добрия вид на ноктите, косата и кожата ни и е чудесен антиоксидант.

Мнозина си закупуват хранителни добавки, за да са сигурни, че организмът им получава достатъчно количество цистеин, но можете безпроблемно да си набавяте тази ценна аминокиселина и чрез храната. Ето кои са храните с цистеин, които трябва да се погрижите редовно да включвате в менюто си.

Зърнени храни

Почти всички храни, които са на зърна, съдържат в себе си цистеин, но само ако не са рафинирани или подложени на друга обработка. Най-богати на цистеин са кафявият ориз, киноата, просто, овесът и др.

Краве мляко и млечни продукти

Кравето кисело мляко е сред първенците от продуктите, съдържащи цистеин, но богати на цистеин са и сиренето, кашкавалът и особено изварата. Като изрично подчертаваме, че те съдържат цистеин само ако наистина са направени от краве мляко, а не са растителни продукти.

Соя

Соята съдържа цистеин

Поради схващането, че кюфтетата и кебапчетата са пълни със соя, този продукт често е набеждаван за ненужен или дори вреден. Което изобщо не е така. Бихме ви посъветвали дори да включвате често соевите продукти в менюто си, защото те са богати не само на цистеин, но и на много други безценни за човешкото здраве вещества. Консумацията на соеви кълнове, соево мляко или пък тофу е особено препоръчителна за спортуващите, бременните жени и хората, подложени на стрес.

Месо

Богато на цистеин е свинското месо, както и месото на пернатите, като трябва да наблегнете на консумацията на пилешко и пуешко.

Риба

Рибата е източник на цистеин

Всички експерти препоръчват поне 2 пъти седмично да включвате риба в менюто си. Освен на цистеин тя е богата и на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, като за най-полезна се сочи сьомгата.

Ядки

Много ядки съдържат цистеин, но най-богати са слънчогледовите семки и орехите. Можете да консумирате по една шепа ядки на ден, но без да прекалявате, защото те са и доста калорични.

Броколи

Това вероятно е зеленчукът, който съдържа най-много цистеин, а хубавото е, че можете да си го закупите по всяко време на годината. Замразените броколи също са богати на цистеин.

Чесън, лук и червен пипер

Чесън и лук съдържат цистеин

Отново можете да се снабдите с тях целогодишно, а поради факта, че те присъстват в редица типично български рецепти, дори не е необходимо да се подсещате, че трябва редовно да ги консумираме.

За максимална полза, разгледайте тези рецепти за здравословни барчета, броколи на фурна или риба на тиган.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати