Най-големите ползи от консумацията на сурови тиквени семки

Най-големите ползи от консумацията на сурови тиквени семки

Тиквата е типично есенен плод с голямо значение за здравето на имунната система, кожата и костите. Освен здравните и хранителни ползи на самия плод, в него се съдържат и семки, които носят по-големи ползи за здравето дори от самата тиква. Освен че са вкусни, тиквените семки се приемат добре от организма и му влияят ефикасно.

Ползите от хапването на тиквени семки са многобройни, но най-важните от тях идват от съдържанието на антиоксиданти и минерали, сред които магнезият, желязото и цинкът, а те имат съществен принос за здравния ни статус.

Суровите тиквени семки дават на тялото магнезий. Той подобрява съня и повишава настроението. От тях получаваме също манган за заздравяване на костите и кожата.

Желязото и медта в състава им дават нужната енергия, а наличното желязо освен това пренася към клетките кислорода. С цинк от суровите тиквени семки подсилваме имунитета, зрението и заздравяваме кожата.

Антиоксидантите са безкрайно важна част в състава на всяка храна. Каротеноидите и витамин Е се откриват в тиквеното семе. Те лекуват възпалителните процеси и ги предотвратяват, а също така забавят процеса на стареене. Те са и щитът срещу хронични заболявания.

Комбинацията на антиоксиданти и витамини са полезни за работата на сърцето. Те регулират нивата на лошия холестерол и свалят кръвното налягане, поддържат кръвния поток и имат съдоразширяващ и релаксиращ ефект.

Суровите тиквени семки са стимулатор за много системи в тялото - кръвоносна, храносмилателна, опорно-двигателна, репродуктивна. Подхранват мозъка и стимулират основните му функции.

Най-големите ползи от консумацията на сурови тиквени семки

Тиквените семки са важен продукт в народната медицина по отношение на борбата с чревните паразити. Те не съдържат токсини и нямат странични ефекти.

Тази своеобразна полезна храна е много препоръчвана на физически слабите хора, дава сила на тялото.

Олиото от тиквени семки, което се съдържа и извлича от семките, прави клетките по-устойчиви, защото заздравява мембраната им и така повишава защитните сили на организма. Препоръчват консумацията им при бактериални и вирусни инфекции.

Тиквените семки са както вкусни, така и полезни и лесни за добавяне към дневното меню. Добра съставка са за всякакви свежи салати или закуски. Препоръката да се консумират в сурово състояние идва от факта, че така е съхранен в максимална степен техния витаминен и минерален състав.

Вижте още ползите на тахан от тиквени семки

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати