Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Високото кръвно може да е много опасно за здравето, особено ако се пренебрегва този проблем и не се предприема никакво лечение. Възможно е да се стигне дори до животозастрашаващи състояния, затова никога не подценявайте хипертонията.

Канадските учени са установили това, че прекалената работа увеличава значително риска от високо кръвно налягане. Така например от университета Лавал са забелязали закономерността, че когато човек работи над 49 часа на седмица, то това автоматически увеличава риска от високо кръвно налягане, а именно сравнение с тези хора, чиято работна седмица е 35 часа и по-малко. За съжаление скритата хипертония не се открива при рутинните прегледи и така остава недиагностицирана.

Дори и сами можете да понижите риска от високо кръвно, ако промените начина си на живот и отделяте повече внимание на начина си на хранене. Защото всяко здравословно състояние и проблем изискват адекватен прием на храна.

Тъй както не можете да остлабнете, докато ядете бял хляб и пържени картофи, така и няма как да спрете хемороидите, ако хапвате постоянно люто.

Съвети за борба с хипертонията

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Според специалистите от Национална здравна служба е важно в менюто на всеки човек да присъстват определени храни, а именно авокадо, черен боб, диня, спанак и сладки картофи.

Заедно с това професионалистите съветват да се обръща особено внимание на това в менюто да присъстват богати на калий продукти. Причината за това е, че по този начин се противодейства на ефекта на солта, която се добавя в ястията и има негативен ефект на кръвното налягане.

Особено внимание се обръща именно на деликатния баланс между калия и натрия, тъй като това играе важна роля за контролирането на кръвното налягане. Това може да се постигне максимално лесно с помощта на добавянето на повече плодове и зеленчуци в менюто, а именно:

- авокадо - едва половин авокадо (100 грама) съдържат в състава си почти 500 мг калий;

- черен боб - една малка купичка от около 170 грама е богата на повече от 600 мг калий в състава си;

- диня - една порция от 570 грама диня осигурява над 600 мг калий на организма;

- сладки картофи - един среден картоф насища тялото с повече от 500 мг калий;

- спанак - купа замразен спанак засища организма с цели 540 мг калий.

Гъби Шийтаке

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно
Снимка: Yordanka Kovacheva

Добре е да добавите към менюто си и гъбите шийтаке, които са също прекрасен продукт за профилактика срещу високо кръвно. Те са богато на така наречения химикал еритаденин, който има особено важна за организма функция, а именно блокира активността на ензимите, които имат свиващи съдовете действие. Това има особено значение за здравето, защото при свиването на кръвоносните съдове се получава и увеличаване на кръвното, което води до хипертония.

Полезни за здравето са не само гъбите шийтаке, а и зимната припънка, манатарката и кладницата, които също са богати на този химикал, който в тях обаче е в по-малки количества. Шийтаке са уникални само по себе си гъби, защото те са и отличен източник на така важните за всеки организъм аминокиселини. Заедно с това насищат тялото с редица важни за здравето витамини B1, B2, B12, C и D.

Богато са също така на магнезий и калций, което също спомага за понижаването на кръвното. Именно поради множеството им полезни свойства, днес тези гъби са наричани еликсир на живота в Япония.

Зехтин вместо олио

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Специалистите съветват също така да се използва зехтин при готвене. Маслиновото олио е отлична готварска мазнина, а освен това е прекрасно средство за профилактика от високото кръвно. Причната за полезното действие на зехтина са съдържащите се в него антиоксиданти, а именно полифеноли, които имат множество полезни свойства за организма.

Така например те оказват съдоразширяващо действие и понижават нивото на оксидативния стрес. Заедно с това полифенолите имат отличен ефект на съдовете, подобрявайки функциите им.

Плодове и зеленчуци

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Диетолозите съветват да не забравяте за приема на зеленчуци, които са изключително полезни. В идеалния си вариант техните 4-5 порции е най-добре да са разноцветни, защото това е гаранция за набавянето на разнообразни хранителни вещества. Не забравяйте да включвате и достатъчно плодове в рациона си, тъй като те също са ценен източник на калий, магнезий и фибри. Можете да ги консумирате както пресни, така и замразени.

Фибрите

Това е най-здравословното хранене при високо кръвно

Не пропускайте да добавяте и различни храни, които са богати на фибри - овесени ядки, кафяв ориз, ядки, пълнозърнест хляб и паста. Всички те са особено полезни за сърцето, намалявайки риска от сърдечни патологии с 30 процента. Не забравяйте да следите и размера на порциите си, като в случая че ви се струват малки, тогава можете да добавите към тях повече зеленчуци. Ядките и семената са също незаменима част от здравословното хранене. Специалистите смятат, че е особено важно те да присъстват в ежедневното ви меню.

Рецепти, които ще ви помогнат в борбата с високото кръвно - зелева супа и полезни салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest