Най-използваните подправки в гръцката кухня
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-използваните подправки в гръцката кухня

Най-използваните подправки в гръцката кухня

Най-използваните подправки в гръцката кухня
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

Който веднъж е опитвал гръцка кухня, при това в съчетание с морски полъх, сиртаки и ледено студено узо, ще запомни завинаги типичния вкус, от който буквално ти идва „да си оближеш пръстите“.

Но вкусът на храната в съседна Елада не би бил същия без някои суперхарактерни за гръцката трапеза подправки.

Ето ги и тях.

Риган

Тази уникално ароматна подправка може да бъде открита навсякъде в магазини, пазари, таверни, на домашната трапеза, в градината и на красиви китки в кашпи и саксии по терасите. Свеж или сушен, риганът придава специфичен вкус на гръцките блюда, като усилва и разкрива на максимум хармоничния вкус на продуктите в ястието. Макар че подправката е характерна за гръцки салати, пици, яхнии, месо, маринати, всъщност гърците я добавят почти навсякъде. Затова може да откриете риган като доста нетипична добавка към пържените картофки например. И вкусът приятно ще ви изненада.

Розмарин

Този силен и изключително специален аромат присъства много често в гръцките гозби. Агнешко, картофи, вкусни питки, чудно овкусени маслини и апетитни яхнии са най-честите ястия, които се приготвят с розмарин в южната ни съседка.

Босилек

Гръцки подправки

Безбройните видове босилек, които растат и се ползват като подправка в Гърция, се прилагат широко в местната кухня. Свежите листенца придават уникален вкус на всяка салата, като дори само няколко зелени късчета от тях променят вкуса тотално. Заради топлия климат през по-голямата част от годината и дори през цялата година достъпът до свеж босилек е изключително лесен, затова любимата гръцка подправка се ползва повече в този вариант, отколкото сушена.

Копър

Той е на особена почит в гръцката кухня, където се ползва не само за подправка, но и като лечебна билка. За него се смята, че носи здраве, сила и дълголетие на този, който го консумира. Така че изобилието от копър в някои от ястията може само да ви радва. Най-често се добавя в гръцки супи, разядки, салати, сосове, риба, за овкусяване на скариди, миди и др. морски деликатеси.

Дафинов лист

Подправки в гръцката кухня

В Гърция той има много по-широко приложение и е на особен почит. Използва се в много гозби, сред които яхнии с месо, картофи - приготвени по най-различни начини, риба по гръцки, маринати, постни яхнии и др.

А за да има и нещо вкусно за десерт, разгледайте нашите предложения за гръцки сладкиши и гръцки сладки, а защо не любимите на всички ни гръцки бухти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати