Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Италианско телешко месо - специфика и защо е толкова вкусно

Италианско телешко месо - специфика и защо е толкова вкусно

италианско телешко

Без съмнение италианската кухня е една от най-добре познатите и харесвани в световен мащаб. Също така италианските ястия са много вкусни, лесни за приготвяне и харесвани от широк кръг хора. Те са и много здравословни, защото съставляват прочутата Средиземноморска диета.

Освен с любимата паста, лазаня и пица, познати на всички, тази кухня е интересна и с месните си ястия, включваща различни видове месо и сезонни зеленчуци. Сред месата интерес предизвиква италианското телешко - то е много вкусно, защото е специфично по отношение на избор и приготвяне.

В Италия телешкото месо е основното, което се готви в областта Ломбардия, основно в Милано. Само там може да се поръча и приготви в оригинален вид прочутият котлет по милански.

Телешкото место според разбиранията на италианските кулинари, трябва да се избере от младо животно до 5-месечна възраст. То е по-крехко от говеждото, което се взима от животни навършили 1 година.

Телешкото месо има по-изискан вкус, мека структура и малко вени. Отгоре има тънък слой подкожна мазнина. Липсват сухожилия. Съдържа много протеини и никакви мазнини и е много лесно смилаемо. Отличава се с аромат на прясно мляко и най-ценно е това месо, което е получено от животно, хранено само с майчино мляко. Месото на младо мъжко теле е високо ценено заради вкусовите му качества и полезни свойства.

осо буко от качествено италианско телешко

Когато се готви такова месо, то има аромат на мляко и става много крехко. Най-често се вари, но възможностите за приготвяне наистина са много.

Ефектът на това месо върху човешкото тяло се дължи на витаминния и минералния му състав. То е полезно за кожата, лигавиците и храносмилателната система. Съдържа много малък процент холестерол.

В него обаче има желатин, който е полезен за сърдечно-съдовата система. Благодарение на него се нормализира процесът на храносмилане и се повишава киселинността.

Италианското телешко се ползва за празнично ястие на трапезата. В Италия го готвят със сос от джинджифил и нар, който е много добра съставка в храната, приготвена с телешко. Черният пипер, мащерката, магданозът и босилекът са най-често използваните подправки, които придават много характерен вкус на италианските гозби с телешко.

Това месо практически няма вреда, освен индивидуалната непоносимост към него, затова в италианската кулинария то е достойно представено в различни варианти - варено, печено, задушено или в различни колбаси.

Ако искате да надникнете към още интересни италиански вкусотии, вижте нашата статия за Най-популярните италиански колбаси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest