Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за балкански гювечета

Идеи за балкански гювечета

Идеи за балкански гювечета

Гювечът е едно от основните ястия на нашата кухня. Ако погледнем хранителната диета на съседите ни на Балканите, ще видим, че това важи и за тях. С какво този тип храна толкова трайно се е настанил в не една национална кухня?

Най-напред трябва да потърсим самата дефиниция на термина гювеч. С тази дума се нарича както глиненият съд (глинен гювеч), в който се приготвя храната, така и самото ястие.

Храната с название гювеч най-често се състои от месо и зеленчуци. Вариациите са многобройни, като превес се дава на определени зеленчукови продукти, а месото най-често е само едно, но все по-често се предлага и гювече с различни видове меса.

Трудно е да се отговори на въпроса кое е по-важно при приготвянето на тази характерна за региона храна - дали съставът на продуктите, или пръстеният съд, в който се готвят.

Всъщност продуктите варират силно както по отношение на месната част, така и на зеленчуковата. Отделно има и варианти на постно гювече. Варирането на вкусовете е наистина огромно и предложенията сякаш стават неизчерпаеми.

Ето няколко идеи за типични балкански гювечета.

Буюрди

Буюрди - гръцко гювече

Това предложение се готви с типични гръцки продукти, каквито са сиренето Фета, зехтинът, а останалите са стандартни съставки, ползвани във всяка кухня.

Необходими са: 2 домата, 200 грама сирене Фета, сол, риган, зехтин, черен пипер на вкус. По желание може да се добави люта чушка, за да стане пикантно.

Начин на приготвяне: Доматите се режат на средни парчета. Половината се слагат в гювече. Добавят се зехтин и сол на вкус. Сиренето, което е нарязано на кубчета, се слага върху доматите. Поръсва се с риган и няколко капки олио, а отгоре останалите домати. Захлупва се с капачето и гювечето по балкански се пече 25-30 минути на 180 градуса.

Тавче гравче

Това е типично балканско ястие, приготвено в македонския му вариант. Може да бъде наречено също постен боб в гювече с доматен сос и подправки, най-често силно подлютен.

Бобът се накисва от предната вечер и се сварява до готовност. Запръжката се прави с пресен чесън, лук и бекон. За вкус се слага сол и зеленчуков бульон на кубче. В подходящи гювечета се разпределя бобът, който преди това е отцеден от водата и смесен със запръжката. Запича се и се поднася заедно с олио, ароматизирано с чесън и червен пипер.

Тавче-гравче

Турско гювече

Турското предложение за гювече включва типични за балканската кухня зеленчуци - патладжан - 1 брой, червена чушка - 1 брой, домати - 400 грама бамя - 150 грама, тиквички - 3 броя, червен лук - 2 глави, и подправки - магданоз, червен пипер, черен пипер и зехтин на вкус.

Продуктите за този вид балкански гювечета се почистват и нарязват на кубчета, колелца или друга удобна форма. Тиквичките и патладжана се задушават в малко зехтин, докато добият кафяв загар. После се поставят в гювече и се смесват с останалите продукти. Накрая се поръсват и подправките, без магданоза. Пече се на фурна 1 час. Магданозът се поръсва преди поднасянето на гювечетата със зеленчуци.

Узнайте още тайната на перфектното гювече и вижте български ястия в гювечета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest