gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Митът, че кафето помага след безсънна нощ

Митът, че кафето помага след безсънна нощ

Митът, че кафето помага след безсънна нощ

Какво ни спасява сутрин след тежка нощ? Естественият отговор на този въпрос е кафето. Най-популярната напитка със сигурност ободрява и помага много на усилията ни да изглеждаме в кондиция в началото на работния ден.

Може ли обаче да реши проблемите на организма от безсънна нощ? На този въпрос са се опитали да отговорят учени от Мичиганския университет след проведени експерименти.

Вярващите в чудодейните възможности на кафето трябва да знаят, че недоспиването нарушава много широк кръг процеси, свързани с работата на ума, съсредоточаването и бързата мисъл.

Липсата на достатъчно сън намалява способността на човека да бъде бдителен и да решава когнитивни задачи, които изискват добра кондиция. За да се провери тази възможност е изследвано въздействието на кофеина върху зрителната острота, както и поддържане на достатъчно добра съсредоточеност, която помага за решаване на сложни задачи.

Резултатът показва, че стимул от кофеина се получава и това подпомага на съсредоточаването, но не и за дълго.

В експеримента с участието на 276 доброволци са използвани два теста. Единият за определяне на способността за концентрация, а вторият - да се изпълняват сложни познавателни задачи, свързани с добра преценка на създадена ситуация и реакцията към нея.

Кафе и кофеин

Участниците били разделени на две групи. Едните се прибрали, за да се наспят, а другите бодърствали. Сутринта всички получават капсули с 200 милиграма кофеин или плацебо, а тестът е повторен.

Резултатите показват, че недоспиването е оказало много негативно влияние върху резултата на групата, която е бодърствала. Кофеинът е помогнал само при опростен тест за проверка на вниманието. При по-труден веществото е безсилно при повечето участници.

Изводът е, че кафето ще осигури бодърстването, ако то е цел, но не може да премахне грешките, следствие на умората. Кофеинът само увеличава енергията и намалява желанието за сън, но не може да го замести. Затова при предстоящи важни ангажименти важно е добрият продължителен сън, защото кафето не може да направи това, което сънят прави и дава на организма.

Затова пък тези рецепти за сладкиши с кафе или крем кафе ще ви дадат енергия и добро настроените. Бъдете здрави и се радвайте на живота.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати