gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на селен в организма

Дефицит на селен в организма

Дефицит на селен в организма

В периодичната таблица селенът е под номер 34. Той е класифициран като елемент от неметален характер. В природата рядко се среща в чист вид, най-често е представен в комбинации с други елементи. Най-често компания му правят сярата и медта.

В други класификации селенът е включен сред микроелементите с хранителна стойност, което означава, че организмът на човека се нуждае от него, но в по-малки дози, отколкото тези, които са известни като макро съдържащи вещества. Пример за това са протеините.

В природата селен може да бъде открит в почвения слой и се поема от корените на различни растения. Количеството селен в корема на някое растение се определя от запасите на селен в почвата.

Естествени хранителни източници на селен са продукти като яйца, бразилски орехи, черен дроб, риба тон, треска и слънчогледово семе. Храните, които не са преминали някаква обработка, са по-богати на селен.

За какви нужди е необходим селен на тялото?

Дефицит на селен

Този елемент изпълнява защитни функции за тялото, увеличавайки антиоксидантните способности на клетките. Подобряването на кръвния поток повишава устойчивостта на тялото срещу болести. Селенът помага на тялото като предотвратява някои форми на рак и други тежки заболявания благодарение на селенопротеините, които са открити в него.

Елементът противодейства на вирусите, предпазва от сърдечни заболявания и подпомага тялото при сериозни заболявания като астмата.

При жените в менопауза премахва топлите и студени вълни, поддържа еластичността на тъканите и забавя бързото стареене, резултат от промените в тялото при тази сериозна промяна.

Значението за кожата се изразява в поддържане на нейната еластичност и я държи гладка и стегната. Пречи на образуването на пърхот, както и помага за неговото лечение.

Този елемент има важна роля в секрецията на щитовидната жлеза, като регулира нейните функции. Селенът повишава общия имунитет.

Косопад при дефицит на селен

Симптоми при дефицит на селен

При дефицит на селен се стига до някои признаци, които лесно могат да бъдат открити. Те са следните:

- Чупливи нокти, косопад и анемия;

- Заболявания на черния дроб;

- Чести възпалителни инфекции;

- Слаба имунна функция.

Препоръчителната дневна доза селен

Препоръчителната дневна доза селен е 55 микрограма при възрастни в добро здравословно състояние. Бременните жени се нуждаят от 60 микрограма селен, а при кърмене нуждата нараства до 70 микрограма.

При ракови заболявания, вирусни проблеми и други здравни нужди се препоръчва дозите да нараснат в пъти. Например при туморни образувания се препоръчва 600 микрограма дневно. Тези дози значително подобряват състоянието на болния.

За по-доброто усвояване на селена може да се комбинира с прием на витамин Е.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати