gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неоспоримите ползи от гроздето

Неоспоримите ползи от гроздето

Неоспоримите ползи от гроздето

Лозата е едно от най-старите насаждения, отглеждани от човека. Плодът на лозата - гроздето, е вкусен и полезен. Той се използва не само за производство на вино и други напитки, но и като хранителен продукт, и като лечебна храна.

Гроздето помага при проблеми в храносмилането и запек, нарушения в работата на бъбреците, умора, при очни заболявания като дегенерация на макулата и катаракта.

Тези разнопосочни свойства се дължат на богатото съдържание на полезни вещества в гроздовите зърна, на първо място антиоксидантите. Те се съдържат често в растенията. Имат способността да възстановят уврежданията на клетките от свободни радикали, предизвикващи оксидативен стрес. Око 1600 са полезните съединения в гроздето.

Гроздовите зърна подпомагат и здравето на костите. Те са добър източник на микроелементи, важни за здравето на костите. Такива са желязото, мангана, медта. Редовната консумация на грозде премахва опасността от остеопороза и други костни заболявания.

Ползи от гроздето

Този плод е отговорен за по-високите нива на азотен оксид в кръвта, а това е пречка срещу поява на кръвни съсиреци. Затова е вярно, че гроздето е превенция срещу инсулти и инфаркти. При проведено проучване е доказано, че консумацията на половин килограм червено грозде дневно понижава нивата на лошия холестерол. А само 150 грама грозде, в което се съдържат 288 милиграма калий поддържа добрите стойности на кръвното налягане.

Гроздовият сок е отлично средство при мигрена. Необходимо е да се пие рано сутрин в чист вид и без вода.

Последни проучвания показват, че екстрактите от кожата на гроздето помага при лечение на диабет.

Тъй като значително намалява киселинността на пикочната киселина помага за облекчаване на работата на бъбреците.

Гроздето съдържа и съединение, пряко свързано с ресвератрола в плода, притежаващ противотуморен ефект и с влияние върху нивата на холестерола. Сапонините в кожата на гроздето пречат за усвояването на лошия холестерол.

Гроздето притежава антибактериални и антивирусни свойства, които пазят от инфекции, предотвратява рака на гърдата, намалява нивата на амилоидните пептиди при болни от Алцхаймер.

Гроздов сок

Този древен и чудесен плод подобрява мозъчната работа и забавя дегенеративни заболявания на невроните. Наличието на витамини С, К, А означава здраве за много органи в тялото при консумация на грозде.

За стандартна порция се смята 1 чаша грозде, в която се съдържат оптимално количество калории, протеини, мазнини, витамини и минерали. Поради високото съдържание на вода, то има и добра хидратираща способност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати