Кои храни не бива да се ядат горещи

макароните не бива да се ядат горещи

Някои хора обичат топлата храна, други ядат само студени блюда. Освен тези строго лични предпочитания, има и популярни храни, за които се препоръчва да се консумират охладени.

Според говорителя на германското общество по хранене тези харесвани от всички хора храни са паста, картофи и ориз. Причината за този съвет е в техния състав. Те съдържат много нишесте и въглехидрати.

Това причинява резки скокове в нивата на кръвна захар. Когато се охладят обаче, те не само регулират нивата на захарта, но влияят благоприятно и върху чревната функция.

При охлаждане нишестето се отделя като продукт на процеса на разлагане. Така влиянието върху чревната флора е много добро, дори може да подпомогне отслабването, освен че нивата на захар в кръвта са в добро състояние.

Причината е, че нишестето се усвоява по идентичен начин, както фибрите и това е в помощ на чревния тракт, защото укрепва чревната флора и така храносмилането се регулира.

Когато кръвната захар е в подходящи за тялото нива, чувството за глад се притъпява, а съдържанието на калории в студените храни е по-малко, което влияе добре на теглото, елиминирайки опасностите на затлъстяването.

печените картофи са вредни горещи

Прекалено топлата храна поначало е вредна. Вредата започва от устата - зъбният емайл се напуква и уврежда, което създава проблем за здравето на зъбите. Не е полезно за гърлото, хранопровода и стомашната лигавица, които изпитват дразнене от горещата храна.

Освен това, когато се яде гореща храна, това събужда желание за прием на студени напитки, които да уравновесят усещанията, а редуването на горещо и студено е възможно най-погрешната практика при хранене.

Когато двете вреди се смесят, се получава опасна за здравето хранителна диета, която бързо води до здравословни проблеми. Ето защо, при подготвяне на подобни блюда е добре да се спазва правилото те да се поднасят добре охладени.

Консумирането им трябва да бъде бавно, храната да се сдъвква добре, за да подпомогне чревния тракт в нейното преработване. Не е задължително човек да се отказва от храните, които обича. Достатъчно е да ги консумира правилно и да не хапва прекалено горещи храни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати