gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алкохол през лятото - кога, как и колко?

Алкохол през лятото - кога, как и колко?

Алкохол през лятото - кога, как и колко?

Лятото определено е времето за забавни купони, забавни занимания и срещи с приятели. Наистина трябва да се забавляваме без любимото алкохолно питие в разгара на лятото и горещите дни? Има много мнения по темата, но нека погледнем реално.

За или против алкохола през лятото?

Разбира се, повечето от нас знаят, че пиенето на алкохол в горещите дни не е добра идея. И двата фактора сами по себе си могат да бъдат опасни за организма и да се окажат фатални. Високите температури причиняват повишена секреция на пот, което води до дехидратация и загуба на електролити, сгъстяване на кръвта, дисбаланс във водно-електролитния баланс и повишен риск от тромбоза. Подобен ефект предизвиква алкохолът, който, като инхибира секрецията на хормона вазопресин (отговорен за усвояването на водата), усилва дехидратиращия ефект върху организма.

Етанолът, който се съдържа в алкохолните напитки, също причинява спад в кръвната захар (увеличава риска от хипогликемия) и разширяване на кръвоносните съдове, които при горещо време вече са с по-голяма тежест. Това, от своя страна, може да доведе до опасни колебания в кръвното налягане и нарушения на сърдечния ритъм. Експлозивната смес от алкохол и слънчева светлина също увеличава риска от слънчев удар, който може да бъде животозастрашаващ.

И така както високите температури, така и консумацията на алкохол имат много негативен ефект върху организма и комбинацията от двата фактора засилва този ефект, увеличавайки риска от дехидратация, електролитни нарушения и промени в сърдечния ритъм. Ето защо си струва да пиете разумно, знаейки как може да се окаже това. Как да пием безопасно алкохол през лятото?

Искате да пийнете? Как да го направите безопасно

Алкохол през лятото

Добре е да се запознаете с правилата за пиене на алкохол в горещо време. Но те няма да могат да гарантират избягването на опасни усложнения. За да намалите риска от вредното въздействие на алкохола в горещо време, ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да пиете правилно:

- Контролирайте количеството течности, което консумирате - топлината значително променя нуждата от вода, което допълнително увеличава приема на алкохол. Например консумацията на 250 мл вино води до загуба на около 500 мл вода през следващите 2-3 часа. Тези течности трябва да се допълнят;

- Избирайте леки алкохолни напитки - логично е, че колкото по-ниска е концентрацията на алкохол в напитката, която пием, толкова по-ниски негативни ефекти тя може да причини. Организмът може да усвои част от алкохола, но ако е твърде много, тялото няма време да премахне токсините и рискът от алкохолна интоксикация се увеличава;

- Избирайте разредени напитки - какъвто е случаят с нискоалкохолни напитки или коктейли. В такъв случай алкохолът е най-добре да се смесва с цитрусови сокове, които поради високото си съдържание на фруктоза ще благоприятстват меката обработка и въздействието на алкохола;

- Пийте алкохол вечер, когато горещината намалява - най-лошото време за пиене на напитки е час на пик, когато слънцето достигне зенита си и рискът от слънчев удар е най-голям. Ако искате да пиете алкохол през лятото, тогава изчакайте поне до вечерта, когато температурата спадне и слънчевите лъчи не са толкова интензивни;

- Придържайте се към умерено количество консумиран алкохол - дори напитки с нисък процент, изпити в големи количества, ще имат ефект, подобен на тези с висока концентрация на етанол. Както обикновено, най-важен е принципът на умереност, спазването на който изглежда най-разумен от всички съвети.

Ако пиете, какво е добре да ядете?

Алкохолни напитки

Случва се употребата на алкохол да потиска или намалява апетита, вече отслабен от преобладаващата жега. Когато пием напитки, трябва да помним да осигурим на тялото енергията, необходима за метаболизма. Пиенето на алкохол на гладно също ще доведе до по-бързото му усвояване и ще има повече негативни ефекти.

През лятото е много по-удобно да попълвате водния баланс, докато пиете алкохол. Събрахме няколко храни, за да помогнем на тялото ви да се справи с алкохолния стрес.

Цитрусовите плодове са особено богати на витамин С, чийто дефицит се дължи на дехидратиращия ефект на алкохола и свързаната с това загуба на водоразтворими витамини. Витамин С, като важен антиоксидант, също допринася за процесите на детоксикация на организма.

Други плодове. Съдържащата се в тях фруктоза ускорява метаболизма на алкохола и разпространението му до по-малко токсични съединения. Изберете тези, които също са с високо съдържание на калий (като банани) или с високо съдържание на вода (като диня), за да ви помогнат да попълните загубените течности.

Супите са леки и нискокалорични и не само ще спомогнат за попълване на загубата на течности, но и ще бъдат относително лесни за смилане и няма да дразнят стомаха. Струва си да добавите щипка сол към супата (ако няма други противопоказания за здравето и няма хипертония), което ще допълни загубата на натрий в горещо време.

Също така обръщайте голямо внимание на храни, богати на магнезий. Високото съдържание на магнезий се съдържа в ядките, какаото или шоколада. Тоест в продуктите, които ядем всеки ден като лека закуска. Този минерал е отговорен за мускулната контракция, включително сърдечния мускул, а недостигът може да причини аритмии и сърдечна проводимост.

Ако пиете алкохол, какви безалкохолни напитки са препоръчителни?

Алкохол

Както споменахме по-рано, алкохолът и топлината причиняват повишено отделяне на вода от тялото, увеличавайки риска от дехидратация. Ето защо възстановяването на загубената течност и отчитането на необходимостта от увеличаване на нейното количество е приоритет в горещите летни дни, особено тези, за които пият алкохолни напитки.

Повишената нужда се задоволява най-добре с негазирана минерална вода - за предпочитане силно силно минерализирана, богата на магнезий, калий и калций. Пийте често и на малки глътки, дори и да не сте много жадни. Добавете парче лимон в чашата за допълнителна доза витамин С. Ако изберете вода с ниско съдържание на натрий, можете да добавите щипка хималайска сол, за да компенсирате загубата на натрий.

Сок от домат, портокал или шипка са също препоръчителни като източник на витамин С, фруктоза и калий, които, както вече споменахме, ще подобрят метаболизма на алкохола и ще компенсират недостатъците, причинени от консумацията на алкохол.

Също така си струва да се спомене, че се препоръчва да се избягва пиенето на силно кафе, чай, подсладени напитки и енергийни напитки, които не само леко дехидратират, но също така могат да повлияят на кръвното налягане и сърдечната честота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати