Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зелен, жълт или кафяв банан: С коя зрялост е най-полезен?

Зелен, жълт или кафяв банан: С коя зрялост е най-полезен?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Зелен, жълт или кафяв банан: С коя зрялост е най-здравословен?
Снимка: food-hacks.wonderhowto.com

С узряването си бананът променя полезните си свойства и влиянието му върху тялото става различно.

Бананите са богати на минерали като калий и магнезий, както и фибри, което има положителен ефект върху чревната перисталтика и храносмилането. Но според проучване на индонезийски учени ползите от един банан зависят от неговата зрялост.

Зелен, жълт или кафяв банан

Трите степени на зрялост на бананите и техните полезни свойства:

Зелен банан - Незрелите банани съдържат много нишесте, което е източник на енергия. Те са практически без фруктоза и глюкоза, богати са на фибри и допринасят за здравето на чревната флора. Незрелият банан съдържа три пъти повече калий, който е отговорен за здравето на нервната система, сърдечната функция и регулирането на налягането и мускулния растеж.

Жълт банан - Тези банани съдържат най-много магнезий. Това хранително вещество участва активно в метаболизма и функционирането на нервната система, подпомага развитието на костите и зъбите. Ярко жълтият банан има 2 % повече протеин от зеления си аналог.

Презрял банан - Тези банани съдържат най-много фруктоза и глюкоза, които лесно се разграждат и впускат в кръвта. Благодарение на това кафеникавият банан може бързо да повиши нивата на кръвната захар, така че не трябва да се използва от диабетици. По-лесно се смила и улеснява храносмилането.

Презрял банан

Експертите съветват да купувате неузрели банани. В зависимост от условията на съхранение и температурата той бавно променя цвета си и след няколко дни пожълтява, тоест достига половината зрялост.

Вижте и какви са приложенията на банановата кора.

С първите кафяви петна бананът започва да узрява напълно. Консистенцията и ползите за здравето на банана се променят с цвета, тъй като кората изтънява, а плодовете стават по-меки.

И тъй като вече най-вероятно ви се дояде банан, ви предлагаме да туширате това напрежение, като разгледате нашите предложения за сладкиши с банани или по-полезни бананови палачинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest