gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на витамин В12: Настроението ви го издава!

Дефицит на витамин В12: Настроението ви го издава!

Дефицит на витамин В12: Настроението ви го издава!

Експерти твърдят, че лошото настроение и дори някои психиатрични симптоми може да са доказателство за недостиг на витамини в организма. По-точно и най-често говорим за витамини от група В.

Оказа се, че витамин В12 играе роля в биохимичния баланс на мозъка и влияе на процесите, които са отговорни за настроението и редица други функции. Например ниските нива на B12 може да са свързани с депресия. Нещо повече - дефицитът на В12 може да причини почти всеки психиатричен симптом, от тревожност и паника до депресия и халюцинации.

Проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ, установява, че пациентите с депресия в проучването имат както ниски нива на фолиева киселина, така и ниски нива на витамин В12.

Възможна връзка между лошо настроение и дефицит на B12 може да бъде ефектът на B12 върху нивата на серотонин в мозъка, от своя страна, ниските нива на серотонин могат да доведат до депресия.

Други симптоми, причинени от дефицит на В12:

- изтощение или умора;

- ускорен сърдечен ритъм;

- затруднена концентрация;

- объркване или нарушено мислене;

- виене на свят.

Дефицит на витамин В12
Снимка: 1

Основната причина за дефицита на В12 е, че той не се произвежда от нашето тяло, докато помага в производството на червени кръвни клетки, поддържайки здравето на клетките на нервната система и ДНК.

Дефицитът на В12 може да причини неприятни симптоми като загуба на паметта, загуба на координация и дори увреждане на нервната система.

Симптомите на дефицит на В12 могат да се появят върху ноктите. Според лекарите състоянието се усеща от промяна в цвета на нокътната плоча.

Необичаен цвят и състояние на езика може да е признак за дефицит на В12. По-специално, появата на малки язви в устата сигнализира за проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати