Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Петте най-здравословни подправки

Петте най-здравословни подправки

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Петте най-здравословни подправки

От векове хората знаят, за лечебната сила на билките и подправките. Подправките могат не само да събудят почти всяко ястие, но и да излекуват тялото.

Лекарите обаче предупреждават, че някои от тях във високи дози могат да причинят странични ефекти или да взаимодействат с лекарства. Интересен пример е този с индийското орехче, употребата на което в малко и разумни дози само ще обогати ястията и сетивата ви, но в големи количества би предизвикало халюцинации.

Най-полезни са пет вида билки, а ето и малко по-подробно за ползите на всяка една от тях.

Куркума

Петте най-здравословни подправки

Тази златна подправка се възползва от мощен антиоксидант, наречен куркумин. Изследвания показват, че тя може да помогне за лечение на редица здравословни проблеми - от леки зъбоболи до хронични състояния като артрит, сърдечни заболявания и диабет. Освен това се проучва потенциалът и за лечение на болестта на Алцхаймер, рак на дебелото черво, простатата и гърдата. Малко клинично проучване потвърди, че куркуминът може да бъде безопасно и ефективно лечение за депресия.

Джинджифил

Джинджифилът е добре известен със способността си да се справя с гаденето. Изследвания показват, че той може да помогне за облекчаване на състояния, включително след операция или химиотерапия. Въпреки че все още няма категорични доказателства, много хора приемат джинджифил срещу гадене и морска болест.

Подправката е богата и на гингероли, съединения за борба с възпалението, за които някои учени смятат, че могат да помогнат за лечение на някои видове рак, да намалят болката при остеоартрит и да успокоят мускулната болка. Едно проучване установи, че инжекциите с екстракт от джинджифил помагат за облекчаване на болки в коляното, свързани с остеоартрит.

Лют червен пипер

Здравословни подправки

Малко количество лют червен пипер, добавено към храненията, ще ви помогне да отслабнете по-бързо, особено ако тялото не е свикнало с пикантни храни. Кайенският пипер съдържа капсаицин, който може да увеличи метаболизма ви и да изгори повече калории. Освен това стимулира производството на вещества, които казват на мозъка, че стомахът е пълен.

Канела

Американската сърдечна асоциация препоръчва използването на канела за добавяне на сладост към храната. Някои изследвания показват, че подправката може да помогне за намаляване на скоковете на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Чесън

Петте най-здравословни подправки

Благодарение на мощните си биоактивни съединения чесънът е доказано ефективен срещу високо кръвно налягане. Едно проучване установи, че приемането на дневна добавка с чесън го намалява толкова ефективно, колкото бета-блокера атенолол. И докато някои експерти посочват, че доказателствата са съмнителни, други проучвания показват, че чесънът може да помогне за предотвратяване на настинки и да ускори възстановяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest