Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-пристрастяващите храни според диетолозите

Най-пристрастяващите храни според диетолозите

картофките са сред най-пристрастяващите храни

Няма човек, който да няма специално отношение към храната. При някои тя е почти религия, други имат неприятни асоциации, свързани с нея. Отношението към храната винаги е полярно, няма равнодушни към тази жизнено важна част от нашето битие.

Има храни, които ни действат пристрастяващо. Те предизвикват зависимост на био химично ниво. Това е твърдение, направено от спортен диетолог от Русия.

Кое кара професионалистът, занимаващ се с въпросите на храненето да изкаже подобно съждение?

Експертът напомня за податливостта на голям процент от хората към зависимостта и към захарта. Влечението към сладкото е почти непреодолимо. Затова за тялото на човека е много трудно да се освободи от тази зависимост.

Мозъкът ни изисква сладкия вкус, но не е само той. Чревната микрофлора също се нуждае от него и го изисква силно, особено ако човек е злоупотребявал с приятния вкус в продължение на години.

Според теорията на диетолога не само сладкото, но и млечните храни притежават тази способност да пристрастяват. Изненадващ за неспециалистите е фактът, че те съдържат опиати с естествен произход. Затова е необходимо да се използват ограничено, в разумни дози, но не и да се изключват напълно от менюто.

млечните храни са пристрастяващи

Специалистът казва, че когато животното храни малкото си с мляко, то трябва да има лек ефект на наркотик върху него. По тази причина в млечните храни има опиати, известни като козоморфини. Те имат успокояващо и отпускащо действие.

Пептидите с опиумен ефект се получават в процеса на храносмилане на млечния протеин, познат като казеин.

Пристрастяващи са също и тестените изделия. Става въпрос най-вече за тези, които съдържат мая като закваска. Те също имат пристрастяващо действие върху тялото. Повечето от тях са преработени, с добавени захар, мазнини, или и двете съставки. Някои хора губят контрол при тяхното потребление по биохимични причини.

Към силно пристрастяващите храни спадат също пържените картофки и тортите. Към тях човек се пристрастява най-лесно. Една идея по-бавно това се случва с шоколада, пицата, а накрая на тази своеобразна класация са зърнените закуски и тестените изделия.

Контролът над пристрастяването към храните не бива да се пренебрегва, защото лекуването на зависимостите е доста трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest