gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Есетра - полезни свойства и кулинарни приложения

Есетра - полезни свойства и кулинарни приложения

Есетра - полезни свойства и кулинарни приложения

Сред сладководните риби есетрата заема специално място, защото нейното месо има статут на деликатес. То е наистина много харесвано, поради което бракониерството е толкова силно застъпено, че е довело рибата до ръба на нейното унищожение.

Какво има в състава на месото на есетрата, което го прави толкова предпочитано сред хилядите видове риби?

Есетрата е буквално заредена с цял арсенал от полезни и жизненоважни вещества. Сред тях се отличават полиненаситените мастни киселини, особено омега -3, предотвратяващи сърдечно-съдовите заболявания и гарантиращи правилното функциониране на стави, мускули, доброто състояние на косата и ноктите. Минералите и витамините в полезната есетра са в такова разнообразие, че могат да окажат влияние върху всички органи и системи в тялото.

Според диетолозите консумацията на есетра регулира кръвното налягане, подобрява метаболизма, регенерира кожата. Освен това есетрата се нарежда сред диетичните храни, защото калориите в нея са съвсем малко, а енергийната стойност е много висока, защото тази храна се смила много лесно.

Есетра

Не на последно място стои вкусовата стойност на месото от есетра. То има месест характер заради съдържащата се глутаминова киселина, която е вкусов подобрител с естествен произход.

Полезното месо на есетрата е сочно, меко на вкус и прилича повече на месото от домашните птици, отколкото на рибеното, на свинско или от рибата меч. Вкусът му е пикантен, заради съдържанието на глутаминова киселина, придаваща вкус на месо на рибата. Като структура то е твърдо и плътно.

Поради характеристиките си месото от есетрата изисква кулинарни способности за приготвяне, защото иначе става сухо и безвкусно. Освен това при неправилно готвене есетрата може да бъде и опасна заради способността на рибата да трупа токсични вещества в тъканите си. Пестицидите и диоксините могат да нанесат сериозни вреди върху здравето.

Тази отлична месна риба се съчетава много добре със зеленчуците от всякакъв род, зърнените храни, сосовете, а може да се сервира и като самостоятелно блюдо.

Вкусно ястие от риба есетра може да се приготви задушено, печено в сметана, със сос на фурна, с лимони, готвена със зеленчуци и много други кулинарни шедьоври, за които е необходимо да се спазват рецептите с риба на специалистите, защото фриволното експериментиране с нея рядко постига успех.

Рецепти с есетра

Има много рецепти с есетра, като най-емблематичните са:

- есетра с картофи ;

- есетра на тиган;

- есетра на фурна;

- руски ястия с есетра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати