Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е тероар?

Какво е тероар?

Какво е тероар

В темите, засягащи вината и винопроизводството, се говори често за тероар. Какво е тероар? Думата terroir буквално означава терен, но това понятие не изчерпва нейния смисъл. За виното това е една концепция, състояща се от множество смислови пластове, включващи земята, лозето и човека. Тя постепенно е навлязла и в терминологията на други производства - кафе, чай, сирена, дори стриди.

Терминът тероар описва различните характеристики, които географският регион и конкретното място дават на виното, кафето, сиренето. Кои важни моменти се включват в създаването на тероара?

Това са почвата и климатът, които определят индивидуалният и строго специфичен вкус на узряване на гроздето в даден район и дори на дадено лозе. Геологията е толкова капризна, че разстояние само от метър или наличието на синур се явява границата между два тероара.

Често специфичните отлики на тероара доминират над тези на сорта и затова той е толкова важен за специалисти и ценители.

Характерно за тероара е, че почвата и климатът не изчерпват същността на този елемент от характера на продукта, макар да са много важни. Своята роля играят също подборът на сортове за конкретната почва, гледането на лозята, беритбата, технологията на производство и други.

Тероарът е жива и динамична категория, която определя специфичният характер, който носи всяко добро вино, а също всяка марка кафе или чай, всеки уникален и разпознаваем продукт.

Тероар на вино

Тъй като е трудно обясняването и разбирането на същността, скрита зад този термин, съветът е тероарът да се усеща със сетивата при консумацията на отделното локално вино - димят, мерло, мавруд или отделното местно сирене или чай, характерни само за това място. Това прави тероарът водещ елемент на маркетинга.

Как да го разпознаем?

Той се идентифицира основно от сетивата - вкус, аромат, начин по който се приема от вкусовите рецептори. Няма измервателна единица за тероар. Тя е усещане за нещо индивидуално, характерно само за това място, което можем да привнесем на друго място, но то вече няма да е същото, ще изгуби своята оригинална идентичност, защото ще бъде продукт, носещ спецификата на новото място, а то е различно.

Вижте също любопитни факти за различните видове вина и подходящи мезета за вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest