Черен Синап

Кулинарни

Едва ли има човек, който да не се е срещал с продуктите на черния синап, дори да не си дава сметка за това. Всеки обаче помни от детството си как е лекуван от простуди с хардал. Също така една ли има човек, който да не е добавял към любимия хотдог или пъстра салата горчица.

Това са двете най-известни приложения на черния синап, но съществуват и още много други. Да разгледаме някои интересни факти за приложението на синапа.

От Питагор научаваме, че растението е намирало приложение още в Древна Гърция. В Древността са го използвали само като лек - от средство срещу ужилване от скорпион до такова за зъбобол.

По-късно французите започнали кулинарни експерименти с него. Добавили към неферментирал сок от винено грозде натрошени семена от силно пикантната билка и получили известният в цял свят гъст сос с екзотичен вкус, наречен горчица.

Сред трите вида синапено семе най-остро на вкус е черното и затова то намира по-широко приложение. Основните направления са в кулинарията и в народната медицина.

Употребата черен синап в кулинарията е многопосочна. Заради пикантната си същност синапът се използва като съставна част на маринатите, саламурите и всички течности за консервиране на храна.

Кисели краставички в буркани, есенна туршия и какво ли още не може да се приготви с помощта на синап. Дори кисело зеле ферментира с помощта на тази доста силна подправка, която се добавя в съотношение 1:10 (1 лъжица от семето на 10 литра течност).

Консервиране с черен синап

Прави добър тандем с хрян, черен пипер, чесън, лук и копър. Консервите със зелени доматчета стават много приятни с марината, в която се слага синап. В подготовката на къри влиза и черното синапено семе.

В западната кухня се използват основно семената на растението, но на изток ценят и други части на растението в кухнята. Листата се добавят като съставка на свежите салати.

Горчицата обаче е най-голямото кулинарно достижение на черния синап. Всички сандвичи и бързо закуски днес имат друг вкус точно заради добавяната в тях горчица. Съществуват много видове от тази прекрасна подправка към храната, които се дължат на добавянето на различни други подправки към смляното семе на синапа.

В народната медицина черният синап е познат най-вече като средство срещу простудни заболявания. Действа загряващо и има отхрачващо действие, благодарение на селена и магнезия в него.

Противовъзпалителните му свойства пък се дължат на куркумина в състава му. Различните видове минерали пък - мед, желязо, манган и други укрепват имунната система и усилват защитните сили на тялото в борбата срещу вирусните заболявания.

Противотуморното действие, укрепващото щитовидната жлеза, болкоуспокояващото действие при ставни заболявания са все ценни свойства с широко приложение. Синапените лапи са добре познати от народната медицина и намират приложение до днес.

Но той остава и незаменим в кухнята, а рецептите със синап са много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати