gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червен боб - ползи и вреди

Червен боб - ползи и вреди

Червен боб - ползи и вреди

Съществуват различни сортове боб, но независимо от своята разновидност, бобът е полезна храна, защото е ценен източник на растителен протеин. Най-ценен състав от всички сортове има червеният боб. Поради тази причина се ползва в диетите, най-вече в тези за отслабване.

Определянето му като най-полезен е заради неговия състав и калорийно съдържание. Три са основните съставки в червения боб: протеин, фибри и сложни въглехидрати. От тях човешкото тяло получава това, което и от месото, енергия и насищане за дълго време. Съдържанието му е обогатено и от витамини и минерали. Хранителните вещества позволяват червеният боб да се ползва и като лечебна храна.

Основната полза идва от концентрацията на хранителни вещества в боба, които се запазват и след готвене. Тъй като подпомага усвояването на други храни се препоръчва да се комбинира боб със зеленчуци, а също и с плодовете.

Червеният боб съдържа уникални вещества, които забавят синтеза на алфа- милаза. Това намалява чувството за глад и засилва метаболитните процеси. Поради това се използва за отслабване.

Освен ползите, този вид боб има и някои вредни действия. Нека разберем повече за вредите от червения боб! Той не бива да се включва в хранене на деца под 3 години, защото предизвиква колики и подуване на корема. Не е полезен и за възрастни, страдащи от чревни проблеми.

Рецепта с червен боб

Препоръките за консумацията на червен боб имат някои особености при мъжете, жените и децата.

При мъжете

Червеният боб е полезна храна за потентност, осолено при застоял начин на живот. Той е противодействие на затлъстяването и болестите, които вървят с него. Източник на сила и енергия, толкова важни за мъжа.

При жените

Магнезият, калцият и другите съставки на този боб са важни за репродуктивната система. Предотвратяват стоматологични проблеми, както и проблемна бременност. Укрепват косата и ноктите, използват се в козметиката с антистареещ ефект.

Супа с червен боб

При децата

Тези деца, които имат непоносимост към месо и месни продукти имат само един шанс да си набавят протеини - това е бобът. Той се абсорбира добре от тялото на детето и подобрява храносмилането му. Насища детското тяло с енергия, подпомага растежа, а витамин В в червения боб успокоява и тонизира нервите. Полезен е за деца с повишена тревожност.

Включвайте червения боб в рецепти от всякакъв вид, например боб чорби, бобени яхнии и дори салати с боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати