Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сирене Трапист - кулинарна употреба

Сирене Трапист - кулинарна употреба

сирене трапист

Сиренето, известно с името трапист, е полутвърд продукт от краве мляко. То има мек вкус и качеството да се топи добре. На цвят е бледожълто с няколко дупки и обикновено се предлага опаковано в червен пластмасов или парафинов восък. Може да се консумира направо или да се включи в различни рецепти.

Това сирене е добре познато по света, но произходът му е френски. През ХVІІІ век монасите от католическото абатство Нотр Дам де Порт саут започват да го произвеждат и то бързо става известно като сиренето на монаха.

Рецептата се пренася в други европейски страни главно чрез манастирите. В Унгария стига през босненският манастир Мария Стърн, след това преминава в останалите европейски страни и стига до САЩ. Оригиналната френска рецепта все още се прави във Франция и за повечето манастири сиренето трапист е някакъв вид бизнес, осигуряващ доходи за нуждите им.

Този вид сирене съществува под формата на много сортове и имена, основно на европейска и американска почва. Всяка рецепта, изискваща сиренето да се стопи по време на приготвянето на ястието е идеална за приложение на този вид сирене.

Кои кулинарни предложения със сирене трапист са най-често приготвяни?

кордон бльо със сирене трапист

Сандвичите на скара са нещо, което се прави почти всеки ден. Здравословното хранене изисква замяната на белия хляб с ръжен или черен. Идеалната рецепта за сирене трапист е точно този здравословен вариант от ръжен или черен хляб, парчета сирене трапист, домати и червен лук. Получава се страхотен, ароматен и вкусен сандвич, при това здравословен.

В Румъния предлагат свински котлет, приготвен по рецептата на известния френски специалитет Кордон бльо с приятна изненада в средата, получена благодарение на идеалното за топене сирене трапист, съчетаващо се перфектно с другата част от плънката в класическата рецепта - шунката. То напълно заменя кашкавала, по-често използван за този специалитет поради свойството му да се топи добре.

В Сърбия с това сирене правят вкусен пикантен пай, в който тестото обвива сиренето трапист, топящо се вътре.

В Унгария с него правят специалитет, наречен Sonky Kifli, а в родната му Франция то по неподражаем и чудесен начин придружава френските бели вина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest