Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим перфектното запечено сирене на тиган?

Как да приготвим перфектното запечено сирене на тиган?

Как да приготвим перфектното запечено сирене на тиган?

Сиренето е може би най-известният и харесват млечен продукт в световен мащаб. Не е ясно колко вида от него се произвеждат, но във Франция само са над 300 вида.

При това разнообразие е естествено сиренето не само да се консумира в прясно състояние, но и да се готви Възможните рецепти със сирене са наистина впечатляващи:

- панирано сирене;

- печено сирене;

- хапки със сирене;

- пържено сирене;

- запеканки със сирене и т.н.

Подправките, които си партнират добре със сиренето, също са много - босилек, риган, магданоз, мащерка, къри, черен пипер, червен пипер и други. Всички тези възможности за термична обработка и овкусяване на сиренето позволяват интересни кулинарни експерименти с този продукт. Запеченото сирене на тиган и един от любимите аламинути на всеки любител на сирене, а и на всеки почитател на сандвичите.

Как да приготвим перфектно запечено сирене на тиган, което да разнася аромата си в кухнята и да се топи в устата?

Сирене на тиган

За почитателите на ястия, в които вкусът на сиренето доминира над други съставки и подправки, е семплата, класическа, но много добра рецепта на това ястие с изразен вкус на млечния продукт.

Необходими продукти:

- 1/4 килограм сирене - твърдо и без излишна вода

- 2 домата

- 150 г масло

- Сол, червен пипер и босилек на вкус

Приготвяне:

В разтопеното в тигана масло се слага нарязаното на плочки сирене. Оставя се да се пече, докато добие леко златист цвят и се обръща от другата страна за същия резултат. Доматите се режат на шайби и се нареждат върху всяко парче сирене, поръсва се с червен пипер, босилек и се захлупва с капак. След няколко минути ястието е готово. Сервира се топло.

Сиренето на тиган може да се направи и със заливка за почитатели на по-сочни и течни ястия.

Сирене на тиган със заливка

Запечено сирене на тиган

Необходими продукти:

- 1/4 кг прясно или свежо сирене

- 1 чаена лъжичка мед

- 50 милилитра вода

- 1 супена лъжица олио

- Щипка мащерка

- Малко червен пипер за поръсване

Приготвяне:

Нарязаното на правоъгълни парчета сирене се запича на тиган. Прави се заливка от меда, олиото, водата и мащерката и се поставя на котлона да заври, след което се изключва и довира още 1-2 минути. Запеченото сирене се подрежда в чиния и се залива с изстиналата заливка. Поръсва се с червен пипер. Може да се наредят отгоре парчета домати и краставици по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest