Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с наденица

Вкусни рецепти с наденица

Вкусни рецепти с наденица

И днес в кулинарните учебници в Америка пише, че един от най-използваните колбаси е наденицата. Тази месна заготовка отдавна е завладяла европейския континент и наистина е основен продукт в кулинарията.

Може да се каже, че наденицата е характерен хранителен продукт за източноевропейската кухня, тъй като в нашия регион присъстват най-много и най-вкусни варианти на гозби с нея. Сандвичи, семпли ястия с печена на скара наденица с подправки, супи, яхнии, печива - този продукт позволява безброй варианти за използването му.

Ето някои рецепти с наденица, които може да си приготвите у дома.

Лесна запеканка с наденица

Необходими продукти:

- македонска наденица - 3 парчета

- лук - 1 глава

- доматен сок - 1/2 л

- вегета - 2 с.л.

- краве масло - 30 г

- яйца - 3 бр.

- брашно - 1 с.л.

- гъби от буркан - 100 г

Приготвяне за запеканката с наденица:

Наденицата се реже на шайби, лукът и гъбите на ивици. Брашното се размива с малко вода и всички подготвени по този начин продукти са слагат в йенска тенджера, заедно с маслото и вегетата. Съдът се захлупва и се слага в студена фурна, включва се на 200 градуса и се пече около половин час. После се залива с яйцата - леко разбити и се връща съда във фурната без да се захлупва за още около 10 минути на изключена фурна.

Пикантна супа с наденица

Супа с наденица

Необходими продукти:

- наденици - 2 бр. месото, накълцано на едро

- лук - 1 глава

- чесън - 2 скилидки

- целина - стрък

- фиде - 100 г

- зехтин - 50 мл /или олио/

- дафинов лист - 1 бр.

- семена от резене - 1/2 ч.л.

- къри - 1/2 ч.л.

- риган - 1 ч.л.

- домати - 800 г от консерва на кубчета

- пилешки бульон - 1 кубче

- Сол и черен пипер - на вкус

- босилек - пресен

- заквасена сметана

Приготвяне на супата с наденица:

Месото от наденицата се изважда и накълцва на едро. Целината, лукът и чесънът се режат на ситно и се запържват в тенджера със зехтина или олиото. Добавя се наденицата, резенето, ригана, кърито и дафиновия лист. Щом наденицата добие златист цвят, се сипват доматите. Готвят се около 10 минути на слаб огън. След това се налива разтвореното кубче бульон, добавя се фидето, овкусява се със сол и черен пипер и се готви до готовност. При нужда се долива бульон или вода. Супата се сервира с накълцан босилек и лъжица заквасена сметана. Това е една страхотна идея за рецепта с наденица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest