Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни идеи за пълнени патладжани

Вкусни идеи за пълнени патладжани

Вкусни идеи за пълнени патладжани

Считаме патладжана за зеленчук, но всъщност той е плод, подобно на домата, тъй като принадлежи към същото семейство, заедно и с картофа. Принадлежността му към групата на плодовете всъщност е по-маловажна от вкусовите и полезните му свойства.

Патладжанът е богат на полезни вещества, притежава цял коктейл от тях. Сред тях можем да отделим витамините В1 и В2, К, С, медта, мангана, фолата, калия, протеините, фибрите. Съдържа и ценни антоцианини, защитаващи клетките от уврежданията на свободните радикали. Можем да разчитаме на патладжана като една от храните, грижещи се за здравето на сърцето, регулирането на кръвната захар, подкрепата за мозъка, за снижаване нивата на холестерол в кръвта.

Не на последно място са вкусовите качества на патладжана и отличното му съчетаване с различни зеленчуци, месо и млечни храни. Рецептите с патладжани са най-разнообразни и за всеки вкус. В него обаче се съдържа и вещество, наречено соланин, което придава горчив вкус на зеленчука, а в големи количества е отровно. Затова преди готвене патладжаните се третират със сол или солена вода, за да се изтегли горчивината под формата на сок от тях.

Ястията с пълнени патладжани принадлежат към деликатесните храни с участието на зеленчука. Като цяло те са две групи - вегетариански и патладжани с месо.

Пълнени патладжани с кашкавал

Рецепта за пълнен патладжан без месо

Необходими продукти:

- 2 големи патладжана

- 2 големи домата

- 3-4 червени чушки

- Глава лук

- 4 скилидки чесън

- 2 моркова

- 400 грама гъби

- 200 грама кашкавал

- Магданоз, черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Патладжаните се режат на половина по дължина, издълбават се да станат като лодка, осоляват се и се оставят да се изцеди горчивият сок.

Всички зеленчуци и гъбите се нарязват на ситно и се задушават в мазнина до омекването им, след това се овкусяват с подправките.

Издълбаните патладжани се пълнят със сместа. Подреждат се в намазана с мазнина тава и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Изваждат се пълнените патладжани, поръсват се с настъргания кашкавал и се допичат до златист цвят.

Пълнени патладжани с кайма

Пълнен патладжан с кайма

Необходими продукти:

- 4 патладжана

- Четвърт килограм кайма

- 1 глава лук

- 4 домата

- 16 скилидки чесън

- 3 листенца пресен босилек или толкова сух

- 2-3 стръка магданоз

- 100 грама кашкавал или сирене

- Черен пипер и сол на вкус

- Олио

Приготвяне:

Патладжаните се измиват, обелват и нарязват по дължина. Осоляват се и се оставят за половин час да се изцеди горчивият сок. Издълбават се и вътрешността се нарязва на ситно, а после се задушава в мазнина, заедно с нарязаната глава лук. Доматите се настъргват на ренде и половината от тях се смесват с каймата. Прибавят се към задушения лук и се овкусяват със сол, черен пипер и босилек.

Подготвените като лодки патладжани се пълнят със сместа, отгоре се поставят по 2 скилидки чесън и се подреждат в намазана с олио тава. Прибавя се и останалата половина настъргани домати и половин чаена чаша вода. Пекат се около 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изваждат се, поръсват се с настърган кашкавал или сирене и магданоз и се допичат леко.

Вижте още апетитни идеи за пълнени патладжани!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest