Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Баска кухня - характерни ястия и черти

Баска кухня - характерни ястия и черти

Баска кухня - характерни ястия и черти

Всяка страна има своя национална кухня и свои традиции и обичаи за приготвянето на храна. Днес ще се спрем по-специално на Баската кухня и нейните кулинарни традиции.

В страната на Баските най-често се приготвят месо и риба, печени на скара, която е като барбекю с горещи въглища.

Може да опитате и яхния от агнешко месо, ястия с риба треска, ястия от боб, червени чушки. За пиене може да ви бъде сервиран така наречения баски сайдер. В баската кухня има голямо разнообразие от рецепти с риба и други морски дарове.

В страната на Баските се намира и плодородната долина Ебро. Поради голямото разнообразие от продукти от планината и такива от морето и реките в страната на Баските има няколко кухни в зависимост от региона, в който се намирате, а именно:

- крайбрежна, където най-често се приготвят риба и морски дарове;

- крайречна кухня;

- вътрешна кухня.

Баска кухня

Във вътрешната кухня най-често се приготвят ястия както от прясно месо, така и от сушено, има ястия, приготвени с изобилие от зеленчуци. Също така се приготвят ястия и със сладководна риба треска. Баската кухня е силно повлияна от кухните на страни като Франция и Испания.

Баските имат умението да попиват нови знания и да усвояват нови съставки и техники от нови хора, избрали да живеят по техните земи, както и от хората, с които търгуват. За готвене баксите все по-често използват зехтин и все по-рядко друго растително масло.

Ако посетите страната на Басите, може да се насладите не само на тяхната кухня, но може да посетите и музей на гастрономията, който се намира там. Първата книга, която описва подробно кухнята на баските, е публикувана през 1933 г и се казва Кухнята на Николаса. От нея има едва 20 издадени копия.

Ако ви се отдаде възможност да посетите тази невероятна страна, ще се насладите не само на вкусна храна, но може да научите и какви особености имат баските при приготвянето и споделянето на храната. Баските правят къщи от ябълкови дървета. Те символизират хълмистите райони на страната и най-вече тези, които са близо до Астигарага. Там има огромни селски ресторанти, в които основното питие е ябълков сайдер. А виното от ябълки се сипва от голяма височина директно в чашите на посетителите.

Сайдер в баската кухня

А менюто в тези ресторанти може да бъде осолена треска, омлет, пържола на скара, сирене от овче мляко, гарнирано с орехи и сладко от дюли. Тези така наречени ябълкови къщи работят само няколко месеца годишно.

Кухнята в страната на басите е всеизвестна. Тя има реноме не само в Испания, а и по цял свят. Островът Сан-Себастият е известен с това, че ресторантите, намиращи се на негова територия, са с най-много звезди Мишлен на глава от населението. Ако сте чревоугодник и обичате хубавата храна - това е вашето място.

Всички шеф-готвачи, които работят в този регион, казват, че тяхното вдъхновение идва от голямото разнообразие от продукти, които могат да се намерят там.

В страната на Басите, хората имат много богата кулинарна култура. Съществува една много интересна форма на общуване на местните, когато са около масата. Съществуват така наречените гастрономически общества или чокос, които се срещат най-често в Билбао, които дават уникалната възможност на всички техни членове и гости да опитат много вкусни испански ястия, приготвени само от избрани продукти.

Едно от първите такива общества се появява още през XIX-ти век. Когато се събирали, те не само се хранели заедно, но и готвели, пеели традиционни за страната песни, често играели карти, а след това всички отивали в някоя кръчма да пият вино и да хапват баския вариант на тапас - пинчос. Този вид тапас са много обичани от басите и са доста популярно мезе. Това важи с пълна сила и за солената треска или така нареченото бакаляо.

Има много ястия от страната, в които тя присъства. Други популярни ястия са порусалда - гъста супа от праз лук с картофи, има варианти и с треска; писто по билбаоски - представлява гъста зеленчукова яхния, в която има най-вече тиквички; мармитако и солена треска пил-пил- това е богато ястие от риба, към което се добавя желирана емулсия от зехтин и чесън.

Пил Пил
Снимка: Yordanka Kovacheva

Друга вкусотия, която може да опитате, е кокочас, които се приготвят от риба хек, треска или мерлуза. Те се приготвят от "гушите" на рибите или по-точно меката част, която се намира между челюстта и хрилете, които се приготвят като споменатото по-горе пил-пил, или по-точно - с чесън, зехтин и люти чушки.

Има и други деликатеси от страната на басите, а именно:

- царевичния хляб, който се приготвя без квас и се казва тало;

- вкусно овче сирене, наречено идисабал;

- ястия, които се приготвят от местен сорт фасул, от черния сорт толса и червеният от Герника;

- правят се и телешки котлети от Толоса; ангулас - това са малки сладководни змиорки;

- друго известно ястие е пастел де карбачо, който представлява пастет от риба скорпид;

- също така се прави ястие, подобно на лютиката, което се казва пиперда.

В баската кухня има голямо разнообразие от продукти, но един от основните, с които те готвят, са рибите и сосовете. Също така се набляга на готвенето на леки, прости и натурални ястия, в които всеки може да вложи собствен вкус.

Както знаем, сосовете са известни по цял свят. В тази страна има сос, наречен пил-пил, който, както споменахме, се прави от зехтин, чесън и люти чушки, но е много семпъл и прост за приготвяне. Има и друг вид сос, наречен зелен сос, който се прави на основата на желатин от риба и който се използва в повечето случаи за рецепти, приготвени с риба.

За ястия, които се приготвят от свински крачета, охлюви или зрял боб, се прави друг сос, който се състои от лук и червен пипер, а понякога се слагат и домати. Той се казва "червен сос". Има и "черен сос", който се прави от мастило на сепия, който се използва за калмари и сепия.

В баската кухня не липсват и страхотни десерти. Един от най-популярните сред тях е гошуа. Това е фин сладкиш, който се прави с бисквити, които се ползват за основа, специален крем и карамел. Други страхотни десерти от баската кухня са тортата със сини сливи, а също така и ла куахара - сладък крем, който се приготвя от извара и лече фрита, който е ароматен десерт, приготвен от сгъстено мляко, захар, брашно, жълтъци, лимон и канела.

В страната на Баските от незапомнени времена се прави вино, което се казва чаколи - прави се от местен сорт зелено грозде. Също така се приготвя, както вече разказахме, великолепен сайдер, който непременно трябва да опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest