Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доказани ползи от консумацията на свинска пача

Доказани ползи от консумацията на свинска пача

ползи от свинска пача
Снимка: Ники

Много страни имат свои национални желирани ястия. У нас това е свинската пача. Приготвя се от свински крачета и уши, по-рядко се слага месо и от главата на прасето.

Желираните храни обикновено се приготвят през зимата, тъй като имат уникално затоплящо действие. Желираното месо засища и създава усещане за прилив на топлинна енергия. Отдавна са доказани и всички огромни здравословни ползи от желираните ястия. Те се дължат на химичния състав на този тип месо и особеностите на свинските крачета.

Евтиният вторичен продукт - свинските крачета и уши, е характерен с малкото количество месо, което съдържа. Съставът на краката на животното е предимно сухожилия, кожа и кости. При варенето сухожилията дават желиращ ефект, който има много ценни качества и респектиращо съдържание на полезни вещества. Освен това няма нужда от добавяне на изкуствени желиращи агенти, тоест това е напълно естествена храна.

В химичния състав на този продукт правят впечатление холинът, витамините от група В и РР, Е, Н. Минералите са представени от калия, калция, магнезия, цинка, селена, медта, силиция, кобалта, никела, фосфора и натрия.

Веществата в краката на прасето са полезни за хора, подлагани на химиотерапия, както и тези, които искат да подобрят състоянието на косата си. Може да се консумира супа от свински крачета или да се сготвят със зеле.

Тъй като на практика пачата представлява костен бульон, тя носи всички ползи на този вид супа. Затова ползата за костите се отличава сред другите. Тя допринася за образуването на така необходимия колаген.

свинска пача

Консумацията на свинска пача подпомага здравословното състояние на чревния тракт и намалява пропускливостта и възпалението на червата. Пачата дава на тялото витамин А, който изостря зрението и укрепва имунитета. Лизинът има антивирусен ефект, затова бульонът се препоръчва при простуди.

Ако трябва да бъдат систематизирани ползите от свинската пача, то те ще изглеждат така:

- защитава ставите;

- помага за запазване на целостта на обвивката на червата;

- поддържа кожата здрава, насърчавайки производството на колаген;

- подкрепя имунната система;

- засилва детоксикацията, тъй като костният бульон и мощно детокс средство, подпомагащо работата на черния дроб по изхвърлянето на токсините;

- насърчава метаболитните процеси и клетъчното възстановяване.

Свинска пача със сухи люти чушки и чесън е изпитано народно лекарство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest