Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Непознатата подправка Шейба

Непознатата подправка Шейба

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94228884
Непознатата подправка Шейба

Шейба /Sheba/ е подправка с арабски произход. Тя е универсална подправка.

Основни съставки на подправката Шейба:

дафинов лист, семена от кориандър, джинджифил, кимион, звездовиден анасон, червен пипер, карамфил, шушулки кардамон и зърна черен пипер.

Подправката Шейба е интерпретацията на традиционния бербер в Етиопия (смес от основни подправки като червен пипер, джинджифил и кимион). Чудесна за супи, яхнии и сосове. Истински шедьовър. Подправката ви позволява да създадете уникален за вас вкус. Подправката Sheba Stew има много приложения - използва се както за сосове за потапяне, така и в яхния или в супа.

Непознатата подправка Шейба

С Шейба /Sheba/ супите стават богати на пикантен вкус, яхниите ароматни, сосове с неустоим вкус. Опитайте тази смес от подправки в незаменими рецепти за спагети Болонезе или задушено зеле.

Комбинира се добре с тънко нарязани картофи с тежка сметана, настърган чедър и Шейба /Sheba/ в тиган за печене, като печете до омекване. Ще получите едно невероятно овкусено ястие с пикантен и нетипичен вкус.

Ето една нетрадиционна рецепта с тази непозната подправка:

Печени говежди /къси/ ребра с кафе и ябълки

2 кг говежди ребра, с кост

1 ч.л. сол

3 ч.л. смес от подправки Шейба /Sheba/

2 с.л. растително масло

1 глава лук

1 морков, обелен и нарязан на тънки филийки

4 скилидки чесън, тънко нарязани

1 корен от целина, обелен и нарязан на кубчета

1 ½ ч.ч. сварено кафе

2 ч.ч. пилешки бульон

3 ябълки

¼ ч.ч. ябълков оцет

2 с.л. нарязан кориандър

Прясно смлян пипер

Инструкции за приготвяне:

Непознатата подправка Шейба
Снимка: marcheva14

1. В голяма купа накиснете говеждото месо с 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица смес от подправки Шейба (Sheba) и 1 супена лъжица растително масло. Покрийте и приберете в хладилник за 12 часа;

2. Загрейте фурната до 180 °C. Загрейте останалата супена лъжица растително масло на котлон в тенджера с дебело дъно на средно силен огън. Работейки на партиди, ако е необходимо, подправете ребрата с черен пипер и изпечете от всички страни до дълбоко покафеняване, 10 до 15 минути. Прехвърлете в чиния и оставете настрана;

3. Намалете котлона до среден и добавете лука, моркова и чесъна. Гответе зеленчуците, като разбърквате от време на време, докато леко покафенеят, около 5 минути. Добавете сол, корена целина и 1 чаена лъжица Шейба (Sheba) и гответе за 5 минути. Добавете говеждо месо, кафето и пилешкия бульон и оставете да заври. Поставете във фурната в тава и печете яденето, покрито с фолио за около 3 часа или докато месото стане много меко. Извадете от фурната и оставете настрана;

4. Обелете ябълките, след това нарежете всяка на шест парчета и ги поставете в купа. Добавете 1 чаена лъжица Шейба /Sheba/ и ябълковия оцет и разбъркайте.

5. Добавете ябълките към ребрата и запечете. Печете за около 25 до 30 минути, като ги заливате с течността за готвене на всеки 10 минути, докато ябълките омекнат с вилица и месото стане с коричка. Гарнирайте с листа от кориандър и сервирайте.

Вижте още предложения от арабската кухня:

- арабски питки;

- тажин;

- арабски сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest