gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любимото сирене на баските

Любимото сирене на баските

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
92175908
Любимото сирене на баските
Снимка: zalazaksunca/ pixabay.com
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
33.75 лв.
Виж ››

Сиренето Istara /Истара / вече повече от 50 години се произвежда в Страната на баските (регион в Европа, в западната част на Пиренеите, по брега на Бискайския залив от двете страни на границата между Испания и Франция. Населението говори баски език, както и официалния език на двете държави.

В сърцето на Страната на баските сирената Истара се произвеждат по традиция от 1964 година. Млякото се събира от повече от петстотин малки семейни ферми в близост до мандрата за сирене. Тези овчари отглеждат местните си овце на пасищата на Пиренеите и всеки ден ни доставят естествено богато и ароматизирано мляко, което придава целия си вкус на Истарското сирене /Ossau-Iraty Istara/.

OSSAU-IRATY AOP ISTARA

Цялата автентичност на Страната на баските. Признато като AOC /стандарт за дизайн и изпълнение/ от 1980 година. Това безспорно успешно сирене е получило и ЗНП (защитено наименование за произход) през 1996 година, което показва неговото качество и върхови постижения. Това също гарантира качеството на млякото и че производственият процес се извършва по традиционен метод.

Истарското сирене сорт, Ossau-Iraty отлежава най-малко деветдесет дни. То е с цвят слонова кост с твърда и леко мазна текстура. Вкусът му е едновременно орехов и сладък, с нотки на маслини, лешници и смокини. Произвежда се от пълномаслено овче мляко. Вкусът му е плодов, а текстурата му се топи леко в устата.

Можете да се насладите на това уникално сирене, като нарежете сиренето на тънки ивици с конфитюр от черни череши. Носител е на бронзов медал на Concours Général Agricole 2020.

CHISTOU D'ISTARA

Вкусът на овче мляко в комбинация със сладостта на кравето мляко. Това е сирене от краве/овче мляко, отлежало около деветдесет дни. Вкусът му е едновременно сладък и отличителен, съчетаващ характера на овче мляко с този на краве мляко. Неговата гъвкава и топяща се консистенция с красив цвят на слонова кост допринася при удоволствието от дегустацията.

P'TIT BASQUE D'ISTARA

Уникално чисто сирене от овче мляко. Това е малко чисто сирене от овче мляко с топяща се консистенция и фин плодов вкус. Сребърен медал на Concours Général Agricole 2020.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest