Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Българските сортове грозде

Българските сортове грозде

Българските сортове грозде

България е уникална страна, която има и едни от най-плодородните земи. Родните почви са причина по нашите земи да растат безброй билки, дървета, храсти, които ни дават здраве и са суровина за много полезни продукти.

В тази статия ще поговорим за сортовете грозде, които се отглеждат по нашите земи. Гроздето се отглежда в България още по времето на траките.

Българското вино, което се произвежда от нашите сортове грозде, по нищо не отстъпва на италианското, френското и други световни вина. А ето и кои са едни от най-известните сортове грозде в България:

1. Мавруд

Този вид грозде е един от най-старите, които се отглеждат по нашите земи. Характерното за него е, че се отглежда само у нас. Един от начините да разпознаете този сорт грозде, е по неговите малки и кръгли зърна, които имат сладък вкус и с дебела кожица. Техният цвят е тъмен, като има леки отенъци на тъмносиньо и черно. Този сорт грозде зрее по-късно. Ако си купите или си произведете вино от него, ще забележите неговият красив рубинен цвят. Също така ще усетите и аромата, който става все по-осезаем с времето;

2. Мискет

Българско грозде

Този сорт грозде има доста подсортове като Мискет Дунавски, Мискет Кайлъшки, Мискет Отонел, Мискет червен и т.н. Последният подсорт мискет червен е много стар сорт грозде, който се произвежда и отглежда в цяла България. Може да го срещнете още със следните наименования - Търнова, който се отглежда в Шуменския край, Романища, който може да се намери в Търновския край, Синя теменуга, който се отглежда във Враца. Гроздето от този сорт е с червен цвят, но се използва за производството на бели вина. Виното, които се произвеждат от него, имат приятен и плътен жълт цвят, който прилича на този на сламата, има и много приятен вкус и мирис;

3. Димят

Този сорт също е стар. Освен че се отглежда в България, той може да се открие и в нашите съседи - Македония, Румъния, Гърция, Турция, а също и в Русия и Сърбия. Този сорт зрее късно и е от сортовете, които се наричат "десертни". Ципата на сорта е тънка, а цветът му е жълто-зеленикав. Този сорт се използва за направата на бели трапезни вина;

4. Рубин

Както може би се досещате от името на сорта, той е червен на цвят. Този сорт е хибриден. Започва да се произвежда у нас в края на 40-те години на ХХ-ти век в Плевен. За този сорт са използвани други два, а именно Небиоло и Сира. Този сорт е среднозреещ. Гроздовете са сочни и сладки и ухаят страхотно. От този сорт се произвеждат сладки и не толкова сладки вина, които имат прекрасен рубинен цвят;

5. Широка мелнишка лоза

Български сортове - широка мелнишка лоза

Това е стар сорт българско грозде, което късно зрее. Бере се през октомври. От този сорт се правят и много други сортове през ХХ-ти век, които са хибридни. Един от хибридите на сорта е Мелник55, който е създаден през 1977 година. Той може да се намери само в Югозападна България, в долината на река Струма. Гроздовете са малки и са много сладки. Характерното е, че колкото повече виното, приготвено от този сорт отлежава, толкова повече ароматът му става по-наситен;

6. Памид

Този вид грозде също е доста стар и от него се приготвя червено вино. Сортът е бил култивиран още по времето на траките. В далечното минало той е бил един от най-разпространените сортове в България. Сорта се отглежда в Бивша Югославия, Албания, Турция, Гърция, Румъния и Унгария. Гроздето от този сорт е малко, с дължина около 14-15 мм и е много вкусно и сочно. Ципата е тънка, на цвят може да е червено или тъмночервено. От този сорт се прави червено трапезно вино, което е подходящо за масова консумация;

7. Керацуда

Това е един великолепен сорт, от който се произвежда бяло вино. Гроздето от този сорт зрее късно от 15-ти до 30-ти септември. Отглежда се в Югозападна България. От този сорт се правят обикновени бели, трапезни вина;

8. Гъмза

Български сорт Гъмза

Това е стар сорт, който е типичен само за България. Този сорт също зрее късно, през втората част на септември. Кожицата е тънка и поради тази причина, виното, приготвено от този сорт, се правят и вина, които имат по- изразен рубинено-червен цвят и аромат на малина. Произвежда се в Северозападна България- Сухиндол, Видин, Павликени;

9. Тамянка

Тамянката е среднозреещ сорт грозде. Зрее от 1-во до 15-ти септември. Този сорт е чувствителен към гниене и студ. От него се правят елегантни вина, които на цвят са тъмнозлатисти, плътни са и имат нежен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest