Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да печем зеленчуци в алуминиево фолио?

Как да печем зеленчуци в алуминиево фолио?

Как да печем зеленчуци в алуминиево фолио

Когато конвенционалните методи на готвене водят до скучни гарнитури от зеленчуци, сервирани отново и отново, опитайте да ги изпечете в алуминиево фолио във фурната. Освен това този прост метод за готвене е идеален за заети домакини и може да спести време.

За готвене във фолио се изисква минимално време и не се нуждаете от много маневри до печката. Ето какво ни трябва при печене на зеленчуци във фолио!

Изберете пресни сезонни зеленчуци

Съберете съставките за вашата вегетарианска рецепта. Обелете всички зеленчуци и ги нарежете. Избършете с хартиена кърпа.

Обелете и нарежете тиквичките (или други сезонни зеленчуци) на филийки с дебелина 2-3 см. Добавете обелени, ситно нарязани млади картофи, нарязани на четвъртинки парчета червени чушки и нарязан лук за класическа зеленчукова комбинация, която може да се приготви във фолио.

Можете също така да добавите сезонни зеленчуци към сместа, като пресен грах и зелен лук. Замразените зеленчуци като зелен фасул също могат да бъдат включени за по-голямо разнообразие. Ако пък търсите много семпъл вариант, просто заложете само на картофи във фолио или гъби във фолио.

Подправете зеленчуците

Поставете избраните зеленчуци в голяма купа. Изсипете супена лъжица дресинг за салата в купата. Като алтернатива подправете зеленчуците с нарязан чесън, сушени или пресни билки или суха смес за любима супа, според вашите предпочитания.

Ако не използвате дресинг, добавете 1 супена лъжица вода или около 2 чаени лъжички зехтин в купата със зеленчуци. Разбъркайте зеленчуците, докато всички съставки се разпределят равномерно.

Печене в алуминиево фолио

Подгответе торбички от фолио

Поставете 30 до 40 см дълго алуминиево фолио върху плота, за да приготвите отделни порции зеленчуци за печене. За да приготвите няколко порции едновременно зеленчуково ястие за цялото семейство, поставете един лист алуминиево фолио с дължина 50 до 70 см.

Поставете около една и половина чаши от подправените зеленчуци в центъра на фолиото за всяка отделна порция. Хванете два противоположни ъгъла на лист фолио и ги сгънете заедно. Сгънете всяка от останалите отворени страни към центъра, като притискате плътно всяка гънка с пръсти, за да образувате запечатана торбичка.

За семейни ястия със зеленчуци поставете до 3 чаши зеленчуци върху голям лист фолио и ги подредете заедно, за да образувате торба.

Печене на зеленчуците във фолиото

Поставете фолиото, сгънато нагоре, върху централната решетка на фурната, предварително загрята до 180-190 градуса. Зеленчуците във фолио се пекат 30-35 минути. В този момент някои зеленчуци трябва да покафенеят.

Извадете фолиевите торбички от фурната и ги поставете върху чиния. Бъдете внимателни при отваряне, тъй като фолиото е изпълнено с гореща пара, която може лесно да ви изгори.

Пробийте четири или пет дупки във фолиото в горната част на всяка торба, за да позволите на парата да излезе. След пет минути внимателно разгънете фолиото, за да сервирате зеленчуците.

Кашкавал със зеленчуци в алуминиево фолио

По същия начин можете да приготвите кашкавал във фолио, сирене по шопски, пържоли във фолио, пъстърва във фолио и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest