Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-вкусните видове миди

Най-вкусните видове миди

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94228883
Най-вкусните видове миди

Тези няколко вида миди са безспорно едни от най-вкусните, които могат да се открият на европейския пазар.

Mорска фина мида (Ruditapes Decussatus)

Една от най-вкусните миди. Скъпа е заради специфичния си вкус, текстура и заради лесното боравене с нея при готвене. Ruditapes Decussatus има прекрасен аромат. Консумира се както сурова, така и приготвена на скара. Въпреки че тези миди трябва да се употребяват прясно закупени, те могат да се съхраняват и в хладилник за няколко дни, увити във влажна кърпа. Комбинират се добре в ястия с боб, картофи и ориз.

Черни миди (Bivalvia)

Миди

Те са много вкусни и се характеризират с интензивния си морски вкус. Обикновено се приготвят на пара и е подходящо да се сервират с малко лимон или бяло вино. Вкусни са в банички, задушени с картофи или с грах. Деликатес са в района на Галисия и обикновено се приготвят с нотка на лимон и магданоз. Консумират се както за предястия, така и в основни ястия. С голям размер са, плътни и месести. Сготвени с шафран /може да е само щипка/ са невероятно вкусни, а шафранът придава на бульона за мидите, красив златистожълт оттенък.

Миди Navajas

Миди Navajas
Снимка: Yordanka Kovacheva

Това са малко по-особени миди. Имат продълговата форма, а на вкус се доближават до този на рапана. Navajas са с меко и деликатно месо. По външен вид мидите приличат на бръснач. Могат да се ползват замразени, пресни. Най-добрият начин за приготвянето им е на скара или задушени с чесън.

Ароматни миди с чесън и бяло вино

Необходими продукти:

Миди - 24 бр.

зехтин

лук

скилидка чесън

дафинов лист

сухо бяло вино- 1/2 ч.ч.

сладък червен пипер

нарязан магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Приготвяме мидите в тенджера с много вода и сол, така че те да се освободят от пясъка. След като приключим, ги вадим.

В подходящ тиган с малко мазнина запържваме ситно нарязания чесън и лук, когато започнат да стават кафяви, добавяме дафиновия лист, чашата бяло вино и сладкия червен пипер. Оставяме да къкри за няколко минути и добавяме мидите. Оставяме ги да се готвят до готовност. Накрая поръсваме готовото ястие с миди с магданоз.

Стриди (Ostras, Oysters)

За да отворите тези стриди, трябва да ги държите в ръката си с кърпа и да ползвате специално ножче. Най-добрият начин да ги консумирате, е да ги отворите и да ги хапнете сурови. Можете да добавите лимон, бяло вино или водка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest