Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за гарнитура за мерлуза

Идеи за гарнитура за мерлуза

Гарнитури за мерлуза

Мерлузата е морска риба, нощен хищник, който се храни с ракообразни, главоноги или по-малки рибки. Какво на практика означава това от гледна точка на кулинарната употреба на рибата?

Хищните риби са характерни с бялото си крехко месо с малко кости, което улеснява тяхното почистване. Мерлузата, която в търговската мрежа се продава под името риба хек, има само централна кост, която се премахва лесно като се цепва рибата откъм гърба. Кожата, която при хищниците е твърда и дебела, се отстранява с остър нож. Месото се разфасова на филета и се пържи, пече или готви според избраната рецепта за риба.

Хекът, който е много достъпна риба, тъй като е евтина и се предлага навсякъде, е най-подходящо да бъде приготвена по традиционния за нея начин - печен хек на фурна с подправки или пържена мерлуза, за да се усети лекият приятен вкус на рибата, довила вече лек загар и тънка хрупкава коричка. При нея липсва и характерния мирис на риба, което не изисква силни подправки, които да го променят. Остава само да се подбере подходяща гарнитура за хека.

Традиционно за тази риба най-добра е картофената гарнитура. Може да се поднесе с пържени картофи или салата от варени картофи с домашно приготвена майонеза. За съвсем лека гарнитура за мерлуза подходяща е салатата от домати. Може да се предложи и с варен ориз натюр, или подправен с варени зеленчуци. Например броколи.

Мерлуза
Снимка: Yordanka Kovacheva

За почитателите на експериментите с различни вкусове е рецептата за гарнитура с леща.

Необходимите продукти са:

- 200 грама леща

- 50-60 грама рукола

- 1 голям морков

- Половин лимон

- 1 супена лъжица олио или зехтин

- Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Леща към мерлуза

Лещата трябва да се свари и водата се премахне. Руколата е нужно да се почисти, измие и накъса. Морковът трябва да се нареже. Всички продукти се смесват и овкусяват със солта, черния пипер и мазнината. Лимонът се нарязва на парчета и се нарежда между филетата мерлуза и гарнитурата.

Тази гарнитура е подходяща не само за мерлуза, но и за всякаква бяла риба. Може да се поднесе и с рибни кюфтета.

Вижте още гарнитури за риба и вкусни идеи с хек, сред които хек с картофи и паниран хек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest