Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Калкан - кулинарни приложения и ползи за здравето

Калкан - кулинарни приложения и ползи за здравето

Калкан - кулинарни приложения и ползи за здравето

Семейство Калканови от вида лъчеперки има свой представител, който се смята за деликатес от кулинарите. Това е калканът. Той е дънна риба, хищник с плоско тяло, който достига най-често до 4 килограма тегло и метър дължина.

Тази бяла риба е постна, с твърдо, плътно и вкусно месо, което се поддава на всякакви обработки и има множество ползи за здравето.

Преди всичко рибното месо от калкан е известно с високото съдържание на качествен протеин, а това значи, че тялото получава от него всички важни аминокиселини.

В същото време съдържанието на мазнини е сравнително ниско, макар и по-високо от типичните постни риби, заради което е интересна възможност за включване в диети за отслабване. От 100 грама калкан тялото получава 3.5 грама мазнина и 102 калории.

Витаминният състав на калкана е отличен - това са главно витамини от група В - В2, В3, В9, В12. Желязото, калият, калцият, магнезият, фосфорът и натрият са минералите, които правят впечатление в състава на калкановото месо, конкурирайки незаменимите мастни киселини по важност.

Редовната консумация на калкан пази сърдечното здраве, предотвратява дегенеративни заболявания, намалява нивата на кръвното налягане.

Печен калкан
Снимка: Yordanka Kovacheva

Ценно предимство е свойството му да работи за очното здраве на децата и възрастните, предотвратявайки риска от дегенерация на макулата.

Кулинарните приложения на калкана са неизброими, с него се приготвят изискани блюда в най-добрите рибни ресторанти.

Поради фактът, че е плоска риба, от него лесно се правят филета. За предпочитане е при термична обработка да се вари на слаб огън, като опашката и кожата му се махат, още докато рибата е топла, защото след това е трудно да се работи с нея.

Що се отнася до приготвянето в различни рецепти с калкан, определящ момент е съдържанието на мазнина в месото на калкана. Той е нискомаслен, само 5 процента е мазнината. Това означава, че високите температури не са подходящи за термична обработка, защото го правят сухо. При пържене е подходящо да се панира, а при печене на скара - да се маринова

Най-добрият начин за кулинарна обработка на постна риба като калкана, е задушаването и печенето в сосове.

Рецепти като калкан на скара, калкан на фурна, задушен калкан, супа от калкан, калкан в сос от бяло вино и сметана са истинско изкушение за ценителите на тази риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest