Калиев бромат

Калиев бромат

В тестените храни често се среща хранителна добавка Е924. Така се изписва калиевият бромат. Представлява синтетично съединение на бромната киселина и варта. Може да се опише като бял прашец или кристалчета без цвят. Това вещество е силен окислител.

Получава се, когато бромът премине през горещ разтвор на калиев хидроксид. Резултатът от реакцията е нестабилен калиев хипобромид, който бързо са разпада на бромид и бромат.

Калиев бромат може да се получи и чрез електролиза на разтвор на калиев бромид.

Двата процеса са аналогични на тези, които се използват при производството на хлорати.

Калиевият бромат се отделя лесно от калиевия бромид, който присъства и при двата метода поради много по-ниската си разтворимост. Когато разтвор, съдържащ калиев бромид и бромат, се охлади до 0 градуса, почти целия калиев бромат се утаява, докато калиевият бромид остава под формата на разтвор.

Калиевият бромат се използва в хранително-вкусовата промишленост, където е обозначен като Е924. Той е подобрител на брашното. Укрепва тестото и не позволява образуването на бучки. Подобрява втасването на тестото.

Калиев бромат Е924

При ниски стойности и правилни условия на употреба подобрява качеството на хлебните изделия. Ако се добави обаче в по-високи дози или хлябът не се пече достатъчно, както и ако температурата не е достатъчно висока, тогава от него оставят остатъчни количества, които са вредни.

Установени са мощни канцерогенни свойства на тази хранителна добавка, с което тя съдейства за активно развитие на раковите клетки. Заради това Е924 е изключено от списъка на разрешените хранителни добавки в повечето страни, в това число в ЕС.

В миналото добавката е била част от състава на газираните напитки, но в началото на новото хилядолетие тя е изключена от тях почти навсякъде.

Калиевият бромат има приложение и при производството на малцов ечемик, но при определени условия и при разписани стандарти за етикетиране на готовия продукт, предвид условията за безопасност. Тази употреба е разрешена само в САЩ.

В Япония употребата на Е924 е възобновена през 2005 година след забрана, като компанията, която е включила добавката отново в производството си, твърди, че има нови производствени методи за намаляване на количествата на химикала, който остава в крайния продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest