Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо сушените ябълки са толкова полезни?

Защо сушените ябълки са толкова полезни?

сушени ябълки

Всеки знае ползата от плодовете за набавяне на нужните на тялото витамини. Повечето плодове обаче са сезонни и липсват през много месеци от годината. Има обаче алтернатива на този проблем и той е в сушените плодове. От тях също тялото ще си набави нужните витамини и минерали, а те не отстъпват по вкусови качества на пресните. Предлагат още една възможност да се открият вкусовите качества на пресните плодове.

Ябълката е сред плодовете, които са подходящи за сушене. И от тях организма получава както разтворими, така и неразтворими фибри. Само половин чаша сушен плод осигурява на тялото 3-4 грама фибри, покриващи 20 процента от дневната нужда.

С помощта на диетичните фибри се създава усещане за ситост и се регулират нивата на кръвна захар след прием на храна. Те чистят токсините и вредните чревни бактерии.

Едно от предимствата на сушените ябълки и в съдържанието на витамини от група В, които влияят на енергийния метаболизъм, синхронизират баланса на хормоните и поддържат мозъчните клетки.

Превръщането на храната в енергия в тялото се дължи на пантотеновата киселина. На нея се дължи и производството на хормони. Сушените ябълки съдържат 3 процента от нужния дневен прием на пантотенова киселина, която е позната още като витамин В5.

Витамин В6 е катализатор за ускоряване на метаболизма и има роля в процеса на създаване на невротрансмитери, влияещи върху дейността на мозъка. От сушените ябълки тялото си набавя 6 процента от нужната дневна доза витамин В6.

ползи от сушените ябълки

За подобряване на клетъчното здраве се препоръчва консумация на сушени ябълки. Защо?

Защото те съдържат антиоксиданти, особено полифеноли, а точно те водят успешно борба със свободните радикали. Благодарение на полифенолите увредените клетки се регенерират успешно.

Благодарение на сушените ябълки се увеличава приема на минерали в тялото. Това е възможно, тъй като в сушените ябълки се съдържат много минерали. Сред тях са такива важни минерални вещества като калия, натрия и желязото. Има малки количества микроелементи като селена, медта и мангана.

Не на последно място редовната консумация на сушени ябълки понижава холестерола. Нещо повече, този плод е на челно място в борбата с високите нива на холестерол в кръвта.

Консумацията на една купичка сушени ябълки на ден в разстояние на 3 месеца ще покаже значително понижение на холестерола в кръвта. Богатото съдържание на пектин има положително въздействие при секрецията на жлъчни сокове и затова се препоръчва при проблеми с жлъчката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest