Как се готви ярешко?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви ярешко?

Как се готви ярешко?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979557
Как се готви ярешко?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Макар и да е подценявано в редица държави, се оказва, че ярешкото месо е едно от най-полезните червени меса. Количеството на желязо в него е по-високо дори от това на телешкото месо! Причините да е подценявано не са много ясни, но е доказано, че в световен мащаб консумацията му не надхвърля повече от 6%, като в този процент влиза и агнешкото месо.

От една страна, кози не се отглеждат навсякъде по света, а и където се отглеждат, те не са в такъв огромен мащаб, че да се среща козето месо навсякъде по магазините. А ярешкото месо, което е много по-крехко от козето и агнешкото дори, обикновено се консумира само от онези, които отглеждат кози.

Най-големи консуматори на козе и ярешко месо засега остават Китай и Судан, но пък почти всяко домакинство, живеещо из селцата на Виетнам, Венецуела, Ливан и други по-далечни държави, отглежда в двора си кози и се наслаждава най-вече на крехкото ярешко месо.

В Ямайка например от ярешката глава се приготвя традиционна супа, която наистина си струва да опитате. В много източноевропейски държави ярето се пече цяло на чеверме, а в Португалия от него се приготвят много вкусни и популярни бургери. Ливанците, които рядко се хранят без хляб, са избрали да поднасят на трапезата си ярешкото заедно с плодова пита и кисело мляко, а в много от азиатските държави то се поднася предварително мариновано в оризов оцет и запържено с лук.

Ярешко месо

Истината е, че ярешкото месо е подходящо за всичко - за приготвянето на супи, изпечено на шиш или във фурна или задушено в апетитни месни яхнии. Можете дори да си приготвите и кайма, стига към ярешкото да добавите и малко по-тлъсто месо. Все пак, предвид факта, че то се счита по-скоро за деликатес, ви препоръчваме да се насочите към някоя оригинална рецепта за ярешко.

За някои хора, които не са привикнали да консумират козе и съответно ярешко месо или пък са с по-обострено обоняние, този вид месо им мирише. Истината е, че ако е сготвено по правилен начин, то би било годно за консумация дори и от най-претенциозните консуматори. Да прибавим и факта, че яре, което до момента е сукало от майка си, не би трябвало да има никакви неприятни аромати.

Как се готви ярешко?
Снимка: Сергей Анчев

Все пак, ако самите вие не отглеждате кози и съответно ще трябва да си закупувате ярешкото месо, то няма кой да ви даде гаранция, че то ще е от малко животно, което досега е сукало. Т.е. нямате никаква гаранция, че няма да усетите характерния за тези животни мирис. И за това има решение. И то няколко.

Най- добрият метод за премахване на миризма, който масово се използва и при готвенето на агне, е да оставите месото за едно денонощие в хладилника, полято с ракия или с друга подобна спиртна напитка. Имайте предвид, че виното стяга месото, защото е киселинно. Добре се съчетава ярешка с малко бира.

Ако не разполагате с подобен алкохол друг вариант е да смесите оцет и вода и така да мариновате ярешкото. Има държави, в които ярешко се накисва в мляко, като тук е моментът да уточним, че според някои вярвания ярешкото не трябва нито да се накисва, нито да се готви с млякото на майката-коза.

Каквато и рецепта да изберете за приготвяне на ярешко месо, то бъдете сигурни, че това месо е едно от най-полезните, вкусни и крехки меса!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати