Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сироп от рожков - ползи и приложение

Сироп от рожков - ползи и приложение

рожков

В Библията се споменава за рожкова, което показва, че този натурален продукт има хилядолетна история. Щом се използва от толкова дълбока древност, това говори за разнообразни ползи от рожкова за човека.

Едно от приложенията му е за направа на сироп, заместващ напълно захарта. С него се придава сладост на ястията, като се запазват здравословни, вкусни и богати. Консумацията на сироп от рожков в разумни граници има и лечебен ефект и засилва имунната система на тялото.

Как се прави сироп от рожков?

От плодовете на растението от семейство Бобови се приготвя сироп в промишлени мащаби. За целта шушулките се смачкват, краищата се премахват за да се премахнат горчивите вещества и масата се изпарява. Полученият продукт е вискозна течност с наситен кафяв цвят.

Сиропът има изключително полезни свойства поради своя състав. Той съдържа тиамин - витаминът, участващ в разграждане на протеините и техния синтез. Регулира растежа на тялото.

Пантотеновата киселина разгражда мазнините и улеснява тяхното усвояване.

Пиридоксинът подпомага усвояването на протеиновите храни.

Рибофлавинът влияе благоприятно на косата, ноктите, епителните клетки, подкрепя имунната система.

Холинът нормализира работата на нервната система и подобрява паметта.

сироп от рожков - ползи и приложение

Освен това сиропът от рожков съдържа танини, аминокиселини, нишесте, захари, микроелементи и пектин.

Полезен е за сърдечно-съдовата система, тъй като укрепва сърдечния мускул. Полезен е и за храносмилателната система, която прочиства. Благодарение на калция, който съдържа, подкрепя костите. Укрепвайки защитните сили на организма, сиропът от рожков предотвратява раковите образувания. Подобрява метаболизма, лекува кашлица и има имуномодулиращ ефект.

Сиропът от рожков намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията. Кулинарната му употреба е много приятна. Той се добавя към напитки в ролята на сгъстител и в сладките сосове и глазурите. Придава приятен шоколадов оттенък на течностите. Сутрешните палачинки са много вкусни със сироп от меласа или мед, а сиропът от рожков може да ги замести напълно.

Трябва обаче да се внимава с консумацията му. Не се препоръчва за бременни жени и кърмещи майки заради високото съдържание на захар, както и на болни от диабет. Трябва да внимават и всички, страдащи от хранителни алергии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest