gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусния пържен шаран

Тайната на вкусния пържен шаран

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
10029721011k
Тайната на вкусния пържен шаран
Снимка: Зорица
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Шаранът е една от най-вкусните риби, която се приготвя най-често за Никулден. Ако искате обаче да си приготвите шаран, който е пържен, то тази статия е за вас.

По принцип шаранът влиза в семейството на чернокопите, каракудите и скобарите. Могат да се намерят в сладководни водоеми, като най-често се отглеждат и размножават в язовири. За жалост обаче, тези риби идват сравнително рядко на нашата трапеза, защото те виреят повече в тинята на водоемите и когато се готвят имат лек, но не толкова приятен дъх. Ако се приготви пърженият шаран обаче по правилния начин, това ще доведе до наистина "вкусен" резултат.

Как да направим перфектен пържен шаран?

Както казахме, в България си хапваме шарана най-често по Никулден, но нищо не ни пречи, ако искаме да си сготвим и през останалото време на годината.

Съществуват много рецепти и начини за приготвяне на шаран, но най-добрият и най-вкусен начин си остава пърженето. А ето и как да си приготвите вкусен пържен шаран:

- Естествено е, първото нещо, което да направите, е да почистите рибата от нейните люспи. Това може да стане много лесно, като използвате нова домакинска тел и просто ги изстържете. Телта помага да не остават люспи по мивката, защото всичко отива в самата нея;

- Второто нещо, което трябва да направите, е да нарежете рибата на еднакви по големина парчета;

- След това поставете парчетата шаран в дълбок съд и го покрийте с много студена вода, в която трябва да престои най-малко два часа;

- След като това време изтече, трябва да подсушите всяко парче по отделно с кухненска хартия;

Вкусен пържен шаран

- Смесете в съд 2 с.л. брашно с 5 с.л. царевично брашно, като в тази смес може да сложите сол и черен пипер, за да може рибата да се овкуси;

- След като сте оваляли всяко парче, изтупайте излишното брашно;

- Шаранът се пържи в много силно загрята свинска мас. Така шаранът ще стане още по-вкусен, вместо ако се пържи с олио;

- Оставете всяко парче изпържен шаран да се отцеди от излишната мазнина върху кухненска хартия;

- Когато поднесяте вашият шаран, го поръсете с прясно изцеден лимонов сок и с гарнитура по ваш вкус.

А ако не ви се занимава с пържене, то непременно вижте тези варианти за пълнен шаран и печен шаран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати