Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителна стойност и ползи на гъшите яйца

Хранителна стойност и ползи на гъшите яйца

Хранителни стойности и ползи на гъшите яйца

Яйцата на гъската се смятат за диетична храна. Тяхната хранителна стойност надвишава тази на кокошите яйца. Теглото им е около 200 грама. Характеризират се с бяла, много твърда черупка и затова за сваряването до твърдо състояние на едно гъше яйце са нужни 15 минути варене в подсолена вода, 2 със затворен капак на съда.

По отношение съдържанието на мазнини, гъшите яйца отстъпват на патешките яйца, а вкусът им се променя от вида на храната, с която са хранени птиците. От прясната зелена трева вкусът на яйцето става по-нежен.

По отношение на полезни вещества, гъшите яйца са много богати. Превъзходната им хранителна стойност се дължи на големите количества важни вещества като фолиевата киселина, витамините А и В12, селенът и желязото. Гъшите яйца са богати на протеини, като от всяко се получават 20 грама качествен протеин с всички 9 незаменими аминокиселини.

Жълтъкът съдържа и рядкото вещество лутеин, което е силен антиоксидант, забавящ процеса на стареене. По-високата хранителна стойност на гъшите яйца се дължи също на холестерола, омега-3 мастните киселини, фосфора, а най-изненадващата му полза е синтезът на витамин D за по-силна имунна система, производството на хормони за подобряване на плодовитостта и ползи за храносмилането и мозъчната дейност.

Гъши яйца
Снимка: thank_you от Pixabay

Важен елемент от хранителния профил на гъшето яйце са и вкусовите му качества. Подобно на патешките яйца, гъшите имат повече жълтък от белтък в сравнение с други яйца. Това съотношение им придава отчетлив вкусов профил. От една страна, гъшите яйца са по-мазни и имат по-кремав вкус заради големия жълтък и факта, че цялата мазнина е съсредоточена в жълтъка, а от друга - страна гъските нямат хранителната диета на пилетата, по-скоро се хранят като патиците, с които са свързани. Особеностите в храненето допринасят за различните вкусове в яйцата. Гъшето яйце има по-силен аромат и по-мазен вкус от пилешкото.

За разлика от пилешките, гъшите яйца не бива да се консумират сурови заради опасността от салмонела и други бактерии. Поради високото съдържание на холестерол и мазнини гъшите яйца не се препоръчват на диабетиците и на хората с високо кръвно.

А ето в кои рецепти може да употребите няколко гъши яйца, ако ви се намират под ръка:

- запеканки с яйца;

- гювечета с яйца;

- бъркани яйца;

- яйца с картофи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest