Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят мъфини - наръчник на новака

Как се правят мъфини - наръчник на новака

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94228884
Как се правят мъфини - наръчник на новака

Мъфините представляват мини кексчета, изпечени в специални силиконови (хартиени) форми или алуминиеви тави за мъфини, обикновено пригодени за направата на 12 броя от тях.

Те са изключително вкусни, практични, с интересна форма и подходящата здравословна закуска за всеки от нас. Ето и няколко съвета за лесно приготвяне на мъфини!

- За да избегнете претоварване на сместа за мъфините, първо смесете мокрите съставки от рецептата ви, заедно в купа, а сухите съставки в отделен съд. След това направете кладенче в сухите съставки, изсипете в него мокрите съставки и разбъркайте добре, но не прекалено дълго до постигане на хомогенност.

- Подправките от рецептата за мъфини смесете с всички други съставки, но плодовете, ядките и шоколадовите капки добавете последни към тестото.

- Формите за мъфини се пълнят до 3/4 от обема им с готовата смес и задължително се намазват предварително с мазнина. Когато ползвате тава за мъфини, можете да добавите във всяка форма хартиена подложка. Изключително практично и стилно!

- За добавяне на по-добър вкус и мекота към мъфините за начинаещи, заменете половината количество на маслото в рецептата ви със заквасена сметана, а към рецептата освен бакпулвер добавете и сода за хляб. Содата за хляб помага външната част на мъфините да покафенее.

- Желателно е тестото за мъфините да е по-гъсто. Това ви дава гаранция, че мъфините ще бухнат нагоре и ще бъдат меки, леки и ефирни.

Мъфини с ягоди

- Печете първоначално мъфините в предварително загрята фурна на висока температура (180 градуса) за около 5 минути, след което намалете градусите. Първоначално високата температура помага за повдигането на мъфините, а понижаването на температурата спомага да се изпекат равномерно и цялостно. Печенето на мъфини не отнема повече от 15-20 минути. Ако печката Ви има вентилатор, хубаво е да го ползвате. Проверявайте с дървена клечка тестото, ако не полепва по нея мъфините са готови.

- След като извадите готовите мъфинчета от фурната, дайте им няколко минути да се охладят, след което ги извадете и поставете върху решетка да изстиват. Ако не ги извадите, а ги оставите във все още нагрятите форми, рискувате вкусните кексчета да изгорят.

Ето и моята любима рецепта за мъфини:

- брашно от лимец - 1 ч. ч.

- яйца - 2 бр.

- кафява захар - 1/2 ч. ч.

- ябълки - 1 ч.ч. настъргани

- зехтин/олио - 1/3 ч. ч.

- бакпулвер - 1 бр

- канела - 1/2 ч. л.

- стафиди - 1/2 ч. ч.

- ядки по избор

- ванилия по избор

Мъфини с ябълки

Яйцата се разбиват заедно със захарта и мазнината. Добавят се и настърганите ябълки. Сухите съставки се смесват, прави се кладенче и се добавя мократа смес. Разбърква се с лъжица. Намазваме формите за мъфини с мазнина отвътре и ги пълним до 3/4 от обема им със сместа. Печем мъфините с ябълки в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути. На петата минута намаляме до 160 градуса. Да Ви е сладко!

Разбира се, има още много начини да приготвите кексчета.

Опитайте още от нашите рецепти за:

- Шоколадови мъфини;

- Солени мъфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest