Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от консумацията на зелен боб

Здравословни ползи от консумацията на зелен боб

зелен боб ползи

Сред полезните храни, познати на човечеството се намира една, която обикновено е пренебрегвана и подминавана, тъй като отдавна е загубила своята популярност, свързвана е с безвкусни ястия и остарели хранителни модели. Става въпрос за зеления боб или зелен фасул, както е обичайно да се нарича тази култура. Това е напълно незаслужено, защото тази храна е полезна, достъпна и традиционна.

Едногодишното, топлолюбиво и влаголюбиво растение е подходящо за ядене както в прясно, така и в консервирано състояние. Бере се през лятото, когато шушулките му са свежи и зелени.

Това е нискокалорична храна, без наситени мазнини, а по хранителната си стойност е близо до месото заради растителните белтъчини, характерни за всички бобови растения. Вегетарианците и веганите задължително го включват в диетата си.

Богатството от хранителни вещества е разнообразно и заслужава да му се отдели специално внимание.

- витамините са представени от А, С, Б комплекс, Е и К;

- от минералите в съдържанието трябва да се споменат желязото, калцият, калият, манганът, магнезият;

- аминокиселините се представени от лизина, аргинина, тирозина, метионина, триптофана;

- от антиоксидантите съдържа лутеин, зеаксантин, бета-каротин;

консумация на зелен боб

- полезни вещества са фибрите, влакната, целулозата и скорбялата в състава.

Редовната консумация на зелен боб води до баланс на имунитета благодарение на аглунтина.

Зеленият фасул регулира нивата на захар в кръвта, като е в състояние да я намали до 40 процента и така пази от диабет.

При нарушения във функциите на задстомашната жлеза и хроничен панкреатит тази храна е полезна. Добре е да се консумира и от болни с диабет.

Зеленият боб понижава лошия холестерол, регулира хипертоничните пристъпи и сваля кръвното, затова е полезна за сърдечното здраве.

При задържане на урина и подуване се препоръчва консумация на зелен фасул.

Подходяща храна е при бъбречни проблеми и проблеми с пикочните пътища, цистити, възпаления на пикочния мехур.

Зеленият фасул подпомага тялото при стомашно.чревни проблеми, облекчава пристъпите на подагра, ревматичните болки, профилактира рака на дебелото черво и стомаха.

Богатството на каротеноиди го прави важен за зрението, антиоксидантното действие засилва тялото и стимулира метаболитните процеси.

Трябва да се избягва консумацията му или да се ограничи силно при гастритни оплаквания, язва, ентерити и други разстройства на храносмилателната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest