Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Цейлонски чай - как се приготвя и какви са ползите

Цейлонски чай - как се приготвя и какви са ползите

Цейлонски чай - как се приготвя и какви са ползите

Вече сме чували за многобройните ползи от консумацията на чай, независимо дали ще е билков, зелен, черен чай и т.н. Поради факта, че сами по себе си чайовете представляват около 99.5 % вода, най-малкото, което биха направили за организма ви, е да го хидратират. Всъщност чайовете се явяват перфектното средство, с което да си набавите така препоръчвания от специалистите дневен прием на вода.

Има обаче и чайове, които са по-широкоспектърни от останалите и тук ще ви запознаем именно с такъв тип чай. Чай, който може да реши редица здравословни проблеми, а не само да утоли жаждата ви. Това е Цейлонският чай.

Цейлонският чай идва от Шри Ланка, която до 1975 г. се е казвала Цейлон. Тази далечна и екзотична азиатска държава предлага най-добрите условия за отглеждане на този вид чай и съвсем спокойно може да се каже, че той се е превърнал в нейна запазена марка.

Има няколко начини, по които може да бъде разделен Цейлонският чай на видове. От една страна за вкусовите му качества има значение дали той се отглежда на разположените на по-високите части на Шри Ланка чаени плантации или на тези, които са на по-ниска надморска височина.

Основно обаче Цейлонският чай се дели на бял, черен и зелен, като всички тези видове имат сходни целебни качества, но се различават на вкус, цвят и аромат.

Белият Цейлонски чай е най-скъпоструващ не поради това, че е по-добър от своите събратя, а поради факта, че вирее по-трудно и че обработката му се извършва изцяло на ръка.

При направено проучване, обхващащо 240 души, които са консумирали ежедневно Цейлонски чай в продължение на 12 седмици, се оказало, че всички те бележат спад на килограмите и редуциране на обиколката на талията. Това се дължи на свойствата на Цейлонският чай да ускорява метаболизма и отпивайки с голямо удоволствие от приятната напитка, вие всъщност действате за извайване на фигурата ви. Това важи обаче, ако не използвате захар или други подсладители към чая си. Но тук е и моментът да споделим, че чаят има толкова прекрасен вкус и аромат, че каквото и да прибавите към него, ще е истинска обида за жителите на Шри Ланка.

Цейлонски чай

Цейлонският чай е и силен антиооксидант. Той се бори ефективно срещу натрупалите се в организма ви токсини в следствие на мръсния въздух, който дишаме, и боклучавите храни (пълни с консверванти, оцветители и т.н. ), с които се изхранваме. Особено благотворен ефект би имал при тютюнопушачите.

Антиоксидантите, които се съдържат в Цейлонския чай, не са същите като тези, които можем да намерим в зеленчуците и плодовете и консумирането на този вид чай е повече от препоръчително. Да не забравим и че именно тези антиоксиданти ни предпазват от онкологични заболявания, както и намаляват риска от сърдечно-съдови нарушения.

Цейлонският чай също така редуцира риска от заболявания като артрит и остеопороза заради съдържащите се в него фитохимикали, а наличието на L-теанин способства по-добрата концентрация, като същевременно помага на организма ни да се отпусне.

След всички изброени ползи от Цейлонският чай е време да ви покажем и как да си го приготвяте.

Как се прави Цейлонски чай?

Всъщност в направата му няма нищо сложно, но е важно да запомните, че след като го залеете с вряща вода, трябва да го изчакате поне 10- 15 мин, за да се запари. Тогава вкусовите му качества, както и лековитите му свойства са най-осезаеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest