gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от какаовите зърна

Ползи от какаовите зърна

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
10029721011k
Ползи от какаовите зърна
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Повечето хора смятат, че черният шоколад е много добро решение за здравословно хапване. От този шоколад можем да си набавим много ценни микроелементи, както и да преодолеем депресията с негова помощ, а също и да увеличим хормона на щастието.

Дали това обаче е вярно? Как обаче да сме сигурни, че натуралният черен шоколад не е преработен много пъти и ценните съставки, които се съдържат в каковите зърна, от които шоколадът е направен, не са се изгубили безвъзвратно?

Какаото е суровината, от която се прави любимия ни шоколад. То представлява семена, които не са третирани, които са известна суперхрана, която предлага много антиоксиданти и важни витамини и минерали. Основният продукт, от който се прави натуралният черен шоколад, са какаовите зърна, които могат да бъдат между 40 и 60 в шупла и се берат от клоните на какаовото дърво.

След като бъдат внимателно отворени от шушулките, се вземат зърната, а след това се оставят да ферментират и сушат за 1 до 2 седмици. За да бъде направен шоколадът, който е любим на всички ни, зърната се подлагат на топлинна обработка - пекат се на много висока температура. Тази обработка обаче убива почти всички полезни качества и съставки на какаовите зърна. Единственото, което остава, е ароматът им.

След като вече разгледахме как се прави шоколад, нека видим кои са полезните качества на суровите какаови зърна.

Ползи на какаото

1. В суровите зърна какао има четири пъти повече антиоксиданти от индустриалните шоколади, 20 пъти повече от боровинките и над 100 пъти повече от бананите;

2. Научно доказано е, че в какаовите зърна се съдържат специфични молекули, които влияят на щастието и усещанията за еуфория;

3. Какаовите зърна действат като афродизиак - Едно друго съединение, което увеличава настроението и което се казва фенилетиламин, което също се съдържа в какаовите зърна. То предизвиква усещания на опияненост, които понижават усещането за болка. Такива вещества се отделят и в нашия мозък и когато се влюбваме;

3. Една полза, която усещат само жените, а тя е, че благодарение на каковите зърна се балансират хормоните ни в така наречените "онези дни" и помагат да се избегнат негативните последствия от предменстуалния синдром. Суровите какаови зърна увеличават нивото на серотонин в нашият мозък. Когато сте в предменструален синдром, много често ви се иска да хапнете нещо сладко. Препоръчваме да не трупате излишни калории от хапването на шоколад, а да го замените със сурови какаови зърна;

4. Какаовите зърна предпазват сърцето от сърдечно-съдови заболявания. Флаванолите, които се съдържат в какаовите зърна, имат противовъзпалително действие. Антиоксидантите ви предпазват от сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от инсулт и подобряват кръвообращението, защото понижават нивата на лошия холестерол и помагат срещу втвърдяването на артериите;

5. В Университета на Калифорния учените са открили, че какаото може да разрежда кръвта и има силата да пречи на образуването на кръвни съсиреци. Това откритие показва, че хапването на сурови зърна какао може да много полезно за разреждане на кръвта - като аспирина;

6. Какаовите зърна помагат в борбата с преждевременното стареене - Полифенолните и антиоксиданти, които се съдържат в какаовите зърна, влизат в една група заедно с антиоксидантите на зеления чай и червено вино. Тези антиоксиданти пазят клетките от преждевременно окисляване или разрушение и по този начин запазваме младоликия вид за по-дълго време;

В какаото има магнезий

7. Какаовите зърна помагат в борбата с излишните килограми и потискат апетита. Ако пиете чаша топло какао преди хранене, това ще ви помогне да свалите килограми и ще намалите апетита;

8. В какаовите зърна се съдържа магнезий, а той ще ви предпази от остеопороза, понижава риска от диабет тип 2 и понижава кръвното налягане. Магнезият помага в борбата с мускулните крампи и се препоръчва на бременни жени за успокояване на контракциите и срещу аборт. Суровото какао на прах / 2 ч.л./ съдържа в себе си 53 мг магнезий или 65 % от дневната доза;

9. Какаовите зърна са богати на сяра, което помага да имаме блестяща коса, здрави нокти, подпомага работата на черния дроб и панкреаса;

10. Какаовите зърна помагат за понижаване на кръвното налягане по съвсем естествен начин. Съществува проучване, в което мъже, които са в напреднала възраст са приемали какаови зърна всяка вечер в малки дози. Те имали високо кръвно и какаото им помогнало да го понижат;

11. Какаовите зърна намаляват инсулиновата резистентност при хора, които са с нарушен глюкозен толеранс и на пушачи, защото имат антиоксидантни свойства;

12. Какаовите зърна значително подобряват функцията на бъбреците. Подпомагат функцията на червата. Ако чрез храната, която консумирате, не получите достатъчно количество антиоксиданти, може да се появят много опасни и дългосрочни последствия за вашето тяло. За това трябва да консумирате какао в продължение на 2 седмици и така ще намалите нивата на хормона, който отговаря за стреса - кортизола;

13. Какаовите зърна предпазват от слънчеви изгаряния - Според проучване, проведено в Лондон, участниците, които консумирали по 20 грама какао на ден в рамките на 12 седмици, са можели да стоят на слънце два пъти повече време от тези, които го консумирали по-малко;

14. Какаовите зърна се борят срещу рак на кожата - Учени от Германия са установили, че какаото има силата да се бори с ултравиолетовите лъчи, които причиняват рак на кожата;

Какаови зърна

15. Какаовите зърна помагат да имаме нежна и гладка кожа. В едно проучване се показва, че жените, пиещи какао с най-малко 326 мг флавоноиди дневно имат много по-добра структура на кожата. Подобрява микроциркулацията, повишава се насищането с кислород и подобрява хидратацията на кожата, в сравнение с тези, които не пиели какао;

16. Какаовите зърна помага срещу кариес - В проучвания, проведени от учени от университета Тулейн, са открили, че екстракт от какао на прах е по-ефективен от флуорида за предпазване от кариес. Този екстракт, който прилича на кофеини, помага за втвърдяване на емайла на зъбите;

17. Какаовите зърна помагат за облекчаването на кашлицата - Теоброминът, който се съдържа в тях, помога да се облекчи силната кашлица;

18. Какаовите зърна предпазват от Алцхаймер и подобрява когнитивната функция - Според едно проучване хората, които са на средна възраст и които пият две чаши какао на ден, са подобрили своята памет и са повишили притока на кръв към мозъка;

19. Какаовите зърна подобряват храносмилането, защото в тях се съдържат фибри, които подпомагат храносмилателните ензими в тялото;

20. Какаовите зърна са източник на здравословни мазнини - Нашето тяло има нужда от мазнини. Те са помощници, които помагат за растежа, имунната ни система и подобрява метаболитните функции. Здравословните мазнини, които са намерени в какаовите зърна, много наподобяват мононаситените мазнини, които са намерени в зехтина.

Ако решите да си смелите сурови какаови зърна, непременно разгледайте предложенията ни, където може да ги използвате;

- кекс с какао;

- какаови палачинки;

- какаови бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати