Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво са полезни боровинките?

За какво са полезни боровинките?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94223854
боровинки

Боровинките могат да се консумират прясно набрани или да се включват в различни рецепти. Те са лакомство, характерно предимно за летния сезон. Могат да се закупят и замразени от магазините. Имат сладък вкус и са сочни и питателни.

Доказано е, че тези вкусни плодчета предпазват от сърдечни заболявания и рак, а също така могат да помогнат за поддържане на здравината на костите, психичното здраве и поддържане на здравословно кръвно налягане.

Боровинките съдържат антоцианин, който дава синия им цвят, също и много от ползите им за здравето. Една чаша боровинки осигурява 24 % от препоръчителната дневна доза витамин С на човек.

Боровинките могат да се ползват като гарнитура към вафли, палачинки, кисело мляко, овесени ядки или зърнени храни. От тях се получават вкусни смутита. Хората, които приемат варфарин /разредител на кръвта/, трябва да говорят с лекаря си, преди да увеличат приема на боровинки, тъй като високото съдържание на витамин К в тях може да повлияе на съсирването на кръвта.

Консумацията на боровинките спомага за:

Поддържане на здрави кости. Боровинките съдържат минералите желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К. Всеки от тях е компонент, важен за здравето на костите. Адекватният прием на тези минерали и витамини допринася за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите. Желязото и цинкът изпълняват решаваща роля в поддържането на здравината, еластичността на костите и ставите.

Здрава кожа. Колагенът спомага за доброто състояние на кожата. Съдържанието на витамин С, също може да подобри способността на колагена да изглажда бръчките и да подобрява цялостната текстура на кожата.

Помагат при диабет. Проучванията установяват, че хората с диабет тип 1, които прилагат диети с високо съдържание на фибри, имат ниски нива на кръвната захар. Хората с диабет тип 2, които консумират боровинки също може да имат подобрени нива на кръвна захар и инсулина. Една чаша боровинки съдържа 3. 6 грама (g) фибри.

Боровинките могат да засилят паметта на човека и двигателната координация. Те помагат за предотвратяване на запек и поддържат здрав храносмилателен тракт поради съдържанието на фибри.

за какво са полезни боровинките

Една чаша пресни боровинки съдържа:

- 84 калории;

- 0 g холестерол;

- 1. 1 g протеин;

- 0. 49 g мазнини;

- 21. 45 g въглехидрати;

- 3. 6 g диетични фибри;

- 14. 74 g общи захари.

Същата тази порция от една чаша осигурява:

- 24 % от дневния прием на витамин С;

- 5 % от дневния прием на витамин В6;

- 36 % от дневния прием на витамин К.

Боровинките също така осигуряват:

- 9 милиграма (mg) калций;

- 0. 41 mg желязо;

- 114 mg калий;

- 9 mg магнезий;

- 18 mg фосфор;

- 1 mg натрий;

- 0. 24 mg цинк;

- 9 mg фолиева киселина.

Разгледайте и нашите рецепти за:

- боровинков чийзкейк;

- мъфини с боровинки;

- или други десерти с боровинки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest