Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са заменимите аминокиселини?

Кои са заменимите аминокиселини?

Кои са заменимите аминокиселини?
Снимка: OpenClipart-Vectors/ pixabay.com

Аминокиселините са онези елементи, които са основна градивна единица на белтъчините в тялото. Те участват в развитието на мускулите. Съществуват 20 аминокиселини и във всяка една се съдържа специфична аминогрупа и карбоксилна група.

По принцип има 150 аминокиселини, но в белтъчните има само 20. В зависимост от това какъв е видът на веригата, аминокиселините са незаменими и заменими. В тази статия ще говорим за заменимите аминокиселини и каква е тяхната роля.

Ето и кои са те:

1. Аланин

Аланинът може лесно да се преобразува в пируват - това е важен метаболит на глюкозата. Тази аминокиселина участва в процесите на регулиране на кръвната захар и снабдяването на организма с енергия. Тази аминокиселина в организма се произвежда от други аминокиселини, които са верижноразклонени, а именно левцин, изолевцин, валин. Синтеза на тази аминокиселина става само тогава, когато нивото на кръвната захар е ниско, и когато в храната, която човек е приел, няма въглехидрати. Когато кръвната захар е ниска и в храната няма въглехидрати, синтезирането на тази аминокиселина се използва и се разгражда мускулна тъкан;

2. Аргинин

Аргининът е много интересна аминокиселина. Въпреки факта, че е причислявана към замените аминокиселини, за едно новородено и за едно малко дете, тя влиза в групата на незаменимите. Аргининът също се превръща в аминокиселина и когато е наличен стрес, когато имате травми или възпаления при по-възрастните. Тази аминокиселина влиза в процеса на изграждане на мускулна тъкан, но също така има и редица други функции. Тази аминокиселина е нужна за нормалната работа на хипофизната и задстомашната жлези, като подпомага освобождаването на техните хормони. Аргининът редуцира наполовина времето за зарастване на рани и е много важен, когато имате някаква фрактура. Аргининът неутрализира действието на амоняка, който бива образуван, когато аминокиселините се дезаминират, като образува урея. Засилва защитата на имунната система и понижава натрупването на ненужни мазнини и холестерол, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Аргининът е един от основните източници на растителни и животински белтъчини. Растителните белтъчини съдържат повече аргинин;

3. Аспаргинова киселина

Тази киселина е позната още като аспартат. В нашият организъм тя много лесно се преобразува в оксалацетат и а-кетоглутарат- това са две дикарбонови киселини, които участват в цикъла на Кребс. Тази киселина помага и да се неутрализира действието на амоняка, взима участие в изграждането на имунната система, помага за синтезирането на ДНК и РНК, както и за превръщането на въглехидратите в енергия;

4. Глутаминова киселина

Тази киселина също може да се преобразува в оксалацетат и а-кетоглутарат в организма. Тя е един от основните елементи в производството на белтъци и някои други аминокиселини като глутамин, пролин, аргини. Тази аминокиселина е от съществено значение за правилната функция на мозъка, защото играе ролята на стимулиращ невромедиатор;

5. Орнитин

Тази аминокиселина има много много важно участие в неутрализацията на амоняка. Тя участва още и в производството на аминокиселините аргини и пролин. Ако се взима като хранителна добавка, най-често се комбинира с аргинина. Тази добавка помага за синтеза на хормона на растежа;

6. Глутамин

Аминокиселини

Въпреки факта, че тази аминокиселина не е незаменима, тя е една от най-разпространените и една от най-важните аминокиселини за нашето тяло. В най-голямо количество тази аминокиселина може да се намери в скелетната мускулатура. Тази аминокиселина в комбинация с глутаминовата киселина са от съществено значение за дейността на мозъка. Глутаминът е много силен имуностимулант, също така той е една от съставните части на глутатиона, който е силен антиоксидант. Тази аминокиселина по-лесно от всички други аминокиселини се преобразува в глюкоза и понижава нивата на инсулина и глюкозата в кръвта. Глутаминът помага за отвеждането на всички метаболитни отпадъци от тялото и неутрализацията на амоняка. Много помага за хидратацията на клетките на мускулите и създава анаболна среда в мускула - това са много важни фактори за нормалния растеж на мускулите. Тази аминокиселина взима участие и в други важни функции на клетките - предшества ДНК и е от много голямо значение за синтеза на нуклеиновите киселини и др. Глутаминът може да бъде в онези продукти, които са най-богати на белтъчини, а именно- месо, риба, яйца, мляко и бобови растения;

7. Цистеин

Цистеинът е аминокиселина, в която се съдържа сяра. Тази аминокиселина е много важен структурен елемент на много от протеините и ензимите. Цистеинът е много добър антиоксидант и може да прави връзка с някои тежки метали. Ако се приема в големи количества, помага за по-бързото възстановяване след рани и операции;

8. Глицин

Това е най-малката заменима аминокиселина, но за сметка на това играе много важна роля в обмяната на веществата. Глицинът е една от съставните части на креатина, както и на пуриновото ядро, също така участва и в производството на нуклеиновите киселини. Глицинът снабдява тялото с азот, който участва в производството на други аминокиселини, помага за активацията на гликогена и играе важна роля в синтеза на имуноглобулини;

9. Пролин

Тази аминокиселина взима участие в изграждането на всички белтъчни структури в човешкия организъм, но най-вече на колагена и съединителната тъкан. Заради това той е от много важно значение за ставите и сухожилията;

10. Тирозин

Заменими аминокиселини

Тирозинът се смята за заменима аминокиселина, но при определени обстоятелства може да стане незаменима. В организма тирозинът се превръща във фенилаланин, когато е налице заболяването фенилкетонурия, а това е състояние, при което организма не може да усвои фенилалалина, тогава тирозинът се превръща в незаменима аминокиселина и трябва да се набавя ежедневно чрез храната или да се пие като хранителна добавка. Тази аминокиселина взема участие в изграждането на повечето белтъчини в тялото;

11. Хистидин

Тази аминокиселина, също като аргинина, се смята за незаменима аминокиселина при новородени и малки деца. Хистидинът е много важен за растежа и взима участие в образуването на белите и червените кръвни телца. Трябва да се приема при анемия, алергии, ревматоиден артрит;

12. Серин

Тази аминокиселина има много важна роля в активните центрове на много ензими. Взима участие в биосинтеза на пуринови и пирамидинови бази. Предшества аминокиселините глицин и цистеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest