Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Повече мазна риба - по-малко главоболие

Повече мазна риба - по-малко главоболие

Повече мазна риба - по-малко главоболие

Ако имате много често и много силно главоболие, то тази статия е за вас. Нека разберем как чрез мазна риба можете да намалите главоболието.

Когато хапвате по-мазна риба, това много помага при мигрена и много силно и тежко главоболие - това показват данни от американско изследване.

В това изследване взели участие 182-ма души, които много често имали мигрена. Участниците се разделили на 3 групи от хора и всяка една група била със специален хранителен режим, който бил с времетраене 16 седмици.

В тяхната диета влизала риба, зеленчуци, салати и неща, които били обичайни за ядене на закуска.

- Първата група хапвали мазна риба в солидни количества и по-малко храни, съдържащи линоленова киселина;

- Втората група хапвали повече мазна риба и храни, които съдържат повече линоленова киселина;

- Третата група консумирали повече продукти с линоленова киселина и по-малко количество мазна риба;

Линоленовата киселина представлява полинаситена мастна киселина, която тялото ни си набавя чрез царевицата, соята, също така някои ядки и семена.

Всички хора, които взели участие в това изследване, имали за задача да следят броя на дните, в които имали силна мигрена, нейната продължителност и интензитет. Трябвало също да си водят дневник, в който описват как мигрената влияе на тяхната способност да учат и работят, на техният социален живот и колко често трябва да пият лекарства, за да успокоят болките си.

Мазна риба срещу главоболие

Според резултатите, които били отчетени, диетата, в която се консумирало по-малко линоленова киселина и по-голямо количество мазна риба, е понижила с почти 50% часовете, в които участниците имали главоболие дневно, отколкото онези, които били на другите две диети, за които споменахме по-горе.

Когато се приема по-голямо количество омега-3 мастни киселини и по-малко количество омега-6, това може да намали значително честотата на мигрената и главоболието. За жалост обаче повечето хора не приемат достатъчно количество омега-3 мастни киселини.

За да има ефект обаче, трябва да се поддържа правилно съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини имат добро противовъзпалително действие, а омега-6 действа по обратния начин.

За жалост, почти винаги приемаме повече омега-6, отколкото омега-3 мастни киселини. Правилното съотношение между двете трябва да е 4 към 1.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest